zaštita ljudskih prava
30

USAID/INSPIRE podržao devet organizacija u borbi protiv trgovine ljudima i zaštitu prava LGBTQI zajednice

Klix.ba
U Bosni i Hercegovini glas mnogih građana poput mladih, žena, vjerskih manjina, Roma, osoba s invaliditetom, povratnika pripadnika manjinama ili pripadnika LGBTQI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer, & Intersex) zajednice, još uvijek se ne čuje dovoljno.

Vrlo često, oni ostaju isključeni iz svakodnevnog društvenog, kulturnog, ekonomskog i političkog života.

Zalažući se u potpunosti za vladavinu prava, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE, dodjelom grantova pruža podršku aktivnostima lokalnih organizacija koje se zalažu za prava, osnaživanje i dostojanstvo nedovoljno predstavljenih društvenih grupa u BiH. Također, jača kapacitete lokalnih nevladinih organizacija, institucija BiH i USAID-ovih partnera kako bi se status ovih grupa poboljšao i kako bi se zaštitila prava koja im pripadaju.

Potpisivanjem ugovora o dodjeli granta sa nevladinim organizacijama, Američka agencija za međunarodnu saradnju (USAID) nastavlja kontinuiranu podršku u procesu borbe protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini. U naredne dvije godine organizacije koje će provoditi aktivnosti u cilju borbe protiv trgovine ljudima na prostoru cijele Bosne i Hercegovine su: Vaša prava iz Sarajeva, Žene sa Une iz Bihaća, Centar za pružanje usluga u zajednici - PUŽ iz Tuzle, Romski informativni centar - Kali Sara iz Sarajeva i Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu iz Sarajeva.

Organizacije s kojima je USAID/INSPIRE potpisao ugovore, a koje će se baviti zagovaranjem prava LGBTQI zajednice i pružanjem podrške ovoj marginaliziranoj grupi su: Centar za psihološku podršku SENSUS iz Mostara, Omladinska novinska asocijacija u BiH iz Sarajeva, Helsinški odbor za ljudska prava iz Bijeljine i Sarajevski otvoreni centar iz Sarajeva.

Za devet navedenih organizacija i provođenje njihovih projekata bit će utrošeno više od 1,3 miliona KM u naredne dvije godine.

Sastankom koji je okupio sve organizacije potpisnice ugovora o dodjeli granta, obilježen je početak aktivnosti. Predstavnici organizacija su se međusobno upoznali i jedni drugima predstavili projekte na kojima će u narednom periodu raditi.

Gosp. Jasmin Bešić, direktor USAID-ovog programa, dao je osnovne smjernice i savjete kako da organizacije postupaju u svojim aktivnostima poštujući ugovorne obaveze, te naglasio da će organizacije uvijek moći računati na podršku i pomoć u svojim aktivnostima.

"Osim što ističe ljudska prava i kroz različite aktivnosti se bori za njih, naša organizacija unapređuje identifikaciju žrtava trgovine ljudima. To je vrlo važan segment jer, naprimjer, problem djece koja žive i rade na ulicama se ne rješava kao problem trgovine ljudima. Upravo time će se baviti naš projekt koji je podržan kroz USAID/INSPIRE", rekla je Adela Suljić iz Udruženja Žene sa Une.

"Nama je ovaj program dodatno pomogao kad je riječ o procjeni kapaciteta – da odredimo čime raspolažemo", nastavlja Damir Hrnjica iz ovog Udruženja.

Mirza Mujdžić-Jojić iz Omladinske novinske asocijacije ONAuBiH naveo je kako je namjera organizacije ONAuBiH da ne dopušta da se medijski pojavljuju neprimjerene izjave, naslovi ili bilo šta što bi narušilo ljudska prava.

USAID će i u naredne tri godine kroz program USAID/INSPIRE, nastaviti intenzivno raditi na osnaživanju građana i vlasti u BiH kako bi unaprijedili sistem zaštite ljudskih prava.