{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


USAID: Građani u BiH ne znaju da mogu uticati na cijene struje

F
16.12.2007. u 14:07
0
0
USAID: Građani u BiH ne znaju da mogu uticati na cijene struje
0
USAID: Građani u BiH ne znaju da mogu uticati na cijene struje
Istraživanje koje je provela Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokazuje da 80 posto građana Bosne i Hercegovine ne zna da može uticati na cijene električne energije, saopćeno je u nedjelju iz USAID-a.
Istraživanje pokazuje da više od 89,2 posto građana Republike Srpske i 75,6 posto stanovnika Federacije BiH nikada nije čulo da nezavisni regulatori električne energije organiziraju javne rasprave o cijenama struje niti im je poznato na koji način da u njima učestvuju.

Zakoni o regulatornim komisijima FBiH (FERK) i RS-a (RERS), omogućavaju građanima da prisustvuju, a preko nevladinih organizacija i učestvuju u javnim raspravama na kojima se određuju cijene struje.

Javne rasprave o promjeni cijena struje organiziraju regulatori na zahtjev elektroprivreda koje ga dokumentiraju troškovima proizvodnje električne energije.

Nakon javnih rasprava, FERK ili RERS odobravaju ili odbijaju zahtjev za novim cijenama.

USAID-ov Projekt podrške regulatornom okviru i reformi energetskog sektora u BiH (REAP) četvorogodišnja je aktivnost čiji je cilj pomoći BiH da izvrši potpunu integraciju energetskog sektora u regionalno tržište i tržišta Evropske unije, te restrukturiranje i komercijalizacija preduzeća ovog sektora.

Do danas je američka vlada putem USAID-a osigurala više od milijardu dolara pomoći namijenjene podršci ekonomskoga, demokratskog i društvenog napretka u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: