BiH
0

USAID čestitao bh rafting timu

FENA
Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), čestitala je bh. rafting timu i rafting grupi „Četiri rijeke“ na uspješnom predstavljanju Bosne i Hercegovine kao destinacije za rafting, saopćeno je iz USAID-a.

Kao rezultat ovih aktivnosti, koje je USAID podržao, BiH će biti domaćin Svjetskog šampionata u raftingu 2009.

Tokom svjetskog prvenstva u raftingu, koje je nedavno održano u Južnoj Koreji, Međunarodni rafting savez odabrao je BiH za zemlju domaćina sljedećeg nadmetanja najboljih raftera svijeta.

Ovaj veliki sportski događaj značajno će poboljšati međunarodni imidž BiH kao atraktivne turističke destinacije za aktivnosti na otvorenom.

Putem Projekta razvoja klastera (CCA), USAID pomaže turističkom klasteru sjeverozapadne Bosne da učestvuje na međunarodnim sajmovima turizma, organizira obilaske za strane novinare i tour operatore, i osigura međunarodnu certifikaciju skipera i instruktora ronjenja.

Pored toga, USAID je pomogao stvaranje turističkog proizvoda „Četiri rijeke“ koji kombinira rafting na Uni, Vrbasu, Neretvi i Drini/Tari. Već tri godine USAID podržava povezivanje turističkih organizacija koje rade na razvijanju, upravljanju i predstavljanju bh. turističkog proizvoda.

Do sada, USAID je Bosni i Hercegovini osigurao više od milijardu dolara pomoći usmjerene ka ostvarivanju ekonomskog, demokratskog i društvenog napretka.