Povodom Inzkovih pisama
0

Usaglašeno pet novih zaključaka NSRS

FENA
Narodna skupština RS-a
Narodna skupština RS-a
Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić smatra da u entitetskom parlamentu postoji saglasnost za usvajanje pet novih zaključaka povodom zahtjeva iz pisama visokog predstavnika od 25. maja i 5. juna ove godine u kojim se traži da Parlament RS-a poništi svoje zaključke u vezi s prijenosom nadležnosti s RS-a na nivo BiH od 14. maja.

Radojičić je rekao da su o sadržaju zaključaka saglasnost postigli Savez nezavisnih socijaldemokrata, Partija demokratskog progresa, Srpska demokratska stranka, Demokratski narodni savez, Socijalistička partija, Srpska radikalne stranka RS i nezavisni klub poslanika, koji zastupa stavove Demokratske partije.

"U opticaju je novi prijedlog zaključaka koji je usaglasilo sedam partija. Bilo bi neprijatno prema svim učesnicima da sada predstavim njihovu sadržinu. Kada bude potpuno jasno da su svi stali iza njih i usvojili ih, onda možemo govoriti o njihovoj sadržini'', rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci u pauzi zasjedanja Narodne skupštine RS.

Predsjednik Narodne skupštine RS smatra da je šteta što visoki predstavnik danas nije došao u parlament, jer bi u tom slučaju bila drugačija atmosfera.

Radojičić je istakao da je početak današnjeg zasjedanja Skupštine kasnio zbog dugotrajnog usaglašavanja parlamentarnih stranaka radi zauzimanja zajedničkog stava o pismima visokog predstavnika.

Radojičić nije želio govoriti o tim zaključcima, ali nije ni odlučno odgovorio da to znači da nije više u opticaju mogućnost da se raniji skupštinski zaključci preformuliraju u deklaraciju.

„Ono što je u opticaju jest novi prijedlog zaključaka usaglašen od sedam srpskih parlamentranih stranka“, rekao je Radojičić u izjavi novinarima u Skupštini gdje bi iza 18 sati trebalo da se raspravlja o tim pismima visokog predstavnika Valentina Inzka i zaključcima koji se tim povodom predlažu.

U radnoj verziji tih zaključaka, do kojih je došla Fena, navodi se da NSRS prihvata da je pojedine zaključke od 14. maja, a koji se tiču prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, potrebno razjasniti, pravno i politički.

Dodaje se i da NSRS ostaje opredijeljena vladavini prava i svojim zaključcima, te ističe da ni njima, niti namjerama u njihovom provođenju, ne "poziva na unilateralne nelegalne aktivnosti".

„NSRS ponavlja svoje opredjeljenje da sve svoje aktivnosti preduzima isključivo u okvirima Ustavom i zakonima propisanih mogućnosti i procedura, uključujući pravo obraćanja sudskim instancama i poštovanja njihovih odluka."

Također, NSRS smatra da je eventualne nesporazume ili nejasnoće oko skupštinskih zaključaka od 14. maja potrebno riješiti međusobnim dijalogom i ponovo poziva visokog predstavnika da se obrati Narodnoj skupštini i, kako se kaže, otvori dijalog.

Uz izražavanje spremnosti za saradnju s predstavnicima međunarodne zajednice u BiH, zasnovanu na relevatnim odredbama Dejtonskog sporazuma, NSRS cijeni veoma ozbiljnu analizu koju je visoki predstavnik dostavio svojim pismom od 5. juna.

„Ova analiza otvara niz pitanja pravne i političke prirode koja ne mogu biti apsolvirana niti objašnjena samo posmatranjem zaključaka“, navodi se u prijedlogu zaključaka koje bi mogli danas usvojiti poslanici nakon razmatranja tačke dnevnog reda današnje sjednice pod nazivom "utvrđivanje stava povodom zahtjeva iz pisama visokog predstavnika od 25. maja i 5. juna ove godine".

U tim zaključcima se, između ostalog, navodi i da NSRS, kao izraz demokratske volje građana iskazane na slobodnim izborima i kao najviši ustavotvorni, zakonodavni, reprezentativni i kontrolni organ u RS-u, brani svoje demokratsko pravo na izražavanje mišljenja i zauzimanje stava o svakom društvenom pitanju i problemu, pa i o pitanju efekata prijenosa nadležnosti sa RS-a na nivo BiH.

Ponavlja se i stav da NSRS smatra da njeni zaključci od 14. maja nisu antidejtonski ni antiustavni, niti je Parlamnt prilikom njihovog usvajanja bio motiviran takvim namjerama, kao ni da NSRS nije imala namjeru, niti joj je bilo u interesu da blokira ili uspori put evropskih integracija.