BiH
0

Usaglašeno nekoliko strateških dokumenata iz oblasti obrazovanja

FENA
Nekoliko strateških dokumenata usaglašeno je na drugoj sjednici Konferencije ministara obrazovanja BiH, održanoj danas u Sarajevu, kojom je predsjedavao ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović.

Riječ je o dokumentima - ''Strateški pravci razvoja obrazovanja u BiH s planom implementacije 2008.-2015. godine'', ''Mapa puta i plan aktivnosti za uključivanje BiH u EU programe za cjeloživotno učenje i mladi u akciji do 2013. godine'' te ''Statistika i indikatori obrazovanja u BiH'', koja ima za cilj unaprijediti statistiku obrazovanja u BiH zasnovanu na međunarodnim standardima i zahtjevima EU.

Ovi strateški dokumenti imaju za cilj dalju reformu i razvoj obrazovanja u BiH, s krajnjim ciljem integracije naše zemlje u evropski edukacijski prostor, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Oni će biti proslijeđeni Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje.

Na sjednici je raspravljano i o problemu ''dvije škole pod jednim krovom'', načinima koordinacije ministarstava obrazovanja u BiH, certificiranju nastavnika za predmet ''Demokratija i ljudska prava'' te drugim aktuelnim pitanjima iz oblasti reforme obrazovanja u BiH.

U svojstvu posmatrača sjednici su prisustvovali i predstavnici OHR-a, Evropske Komisije, Vijeća Evrope, OSCE-a, Svjetske banke i CIVITAS-a.