Velika Kladuša
0

Usaglašene prioritetne mjere za Agrokomerc

FENA
Delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Mustafom Mujezinovićem, u okviru radne posjete Unsko-sanskom kantonu posjetila je danas Veliku Kladušu gdje je održan sastanak s rukovodstvom Agrokomerca i predstavnicima sindikata radnika koji štrajkuju već drugi mjesec.

Oni traže, između ostalog, isplatu zaostalih plaća i uplatu doprinosa te pokretanje proizvodnje u ovom nekadašnjem prehrambenom gigantu. Nakon višesatnog razgovora dogovorene su tri aktivnosti koje su navedene kao prioritetne.

Usvajanje zakona o Agrokomercu, potpisivanje sporazuma kojim će se definirati ispunjavanje uvjeta za prekid štrajka u ovom velikokladuškom poduzeću, te isplata jednokratne pomoći radnicima mjere su koje su usaglasili federalni premijer Mustafa Mujezinović, uprava Agrokomerca, te predstavnici Sindikata.

Zakonom o Agrokomercu ispunila bi se većina zahtjeva radnika, istakao je premijer Mujezinović, dodajući da je za narednu srijedu zakazan sastanak pregovaračkog tima Federalne vlade i štrajkačkog odbora Agrokomerca, na kojem bi trebao biti potpisan sporazum kojim će se definirati ispunjavanje uvjeta za prekid štrajka.