|

Usaglašene izmjene Poslovnika Predstavničkog doma

Usaglašene izmjene Poslovnika Predstavničkog doma
0
F
FENA
30.11.2007. u 12:24
0
komentara
0

dijeljenja
Usaglašene izmjene Poslovnika Predstavničkog doma
Članovi zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usaglasili su danas na sastanku s visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom izmjene i dopune poslovnika o radu Predstavničkog doma BiH. Izmjene su u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, a poslanici Predstavničkog doma o izmjenama će se oglasiti na sjednici koja počine u 14 sati.
Kako je saopćeno novinarima nakon sastanka izmjene su u skladu s Ustavom BiH i omogućavaju efikasno donošenje odluka u parlamentu.

Tekst izmjena i dopuna je na tragu ranijeg prijedloga visokog predstavnika, uz danas unesene određene korekcije.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izjasnit će se danas o ovim izmjenama poslovnika na sjednici koja počinje u 14 sati.

Predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Milorad Živković izjavio je nakon sastanka da su izmjene Poslovnika u skladu s Ustavom BiH i da omogućavaju efikasniji rad parlamenta. On smatra da su na ovaj način politički lideri u BiH pokazali da se mogu dogovoriti između sebe i s predstavnicima međunarodne zajednice.

Živković je stava da ovo nije samo puko usvajanje poslovnika, već se se ovim omogućava parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Sulejman Tihić kazao je da je usaglašeni tekst izmjena u skladu s prijedlogom visokog predstavnika, s tim da su izvršene i neke druge korekcije da bi parlament mogao da radi efikasnije i da bi se onemogućio bilo kakav vid blokada.

Tihić se također složio da se usvajanjem ovih izmjena i dopuna rješava i niz drugih veoma važnih pitanja aktuelne političke situacije u našoj zemlji, od Vijeća ministara do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

-Ovo je dobar dan za BiH, jer imamo dobru vijest za građane, ustvrdio je nakon sastanka visoki predstavnik Miroslav Lajčak.

On je potvrdio da je tekst izmjena u skladu s Ustavom BiH te da ima podršku predstavnika svih stranaka vladajuće koalicije. Također, naveo je da izmjene zadovoljavaju i njegove zahtjeve da novi poslovnik omogućava ubrzani rad parlamenta te sprječava opstrukcije.

Lajčak je izrazio zadovoljstvo što je tekst izmjena i dopuna Poslovnika usvojen snagama legitimno izabranih predstavnika, "što predstavlja snažnu i pozitivnu poruku iz Sarajeva u Evropu".

- Siguran sam da će reakcija EU biti veoma pozitivna, optimističan je visoki predstavnik.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.