BiH
0

Usaglašen tekst rezolucije u UN-u

FENA
Predstavnici SAD-a i Francuske su saopćili u subotu popodne da su postigli sporazum o tekstu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o okončanju sukoba između Izraela i Hezbollaha u Libanu.

Detalji sporazuma još nisu objavljeni, a VS će se tokom dana sastati u punom sastavu (svih 15 članica) da razmotri usaglašeni tekst rezolucije.

Američki ambasador pri svjetskoj organizaciji John Bolton pojavio se pred novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku da bi objavio da su preostale razlike prevaziđene.

Spremni smo da sutra nastavimo rad kako bismo postigli napredak oko usvajanja rezolucije, ali postigli smo dogovor i spremni smo da idemo dalje. Spremni smo da djelujemo što je brže moguće, rekao je Bolton.

BBC-jev dopisnik iz sjedišta UN-a u New Yorku kaže da će se o novoj rezoluciji o sukobu u Libanu glasati vjerovatno u roku od nekoliko dana.

Prema onome što se moglo čuti posljednjih dana VS UN-a bi moglo da glasa o usvajanju dviju rezolucija o rješavanju sukoba u Libanu.

Prvom bi se od Izraela i Hezbollaha zahtijevalo da obustave sukobe, dok bi se drugom definirao okvir za trajni mir i za raspoređivanje međunarodnih mirovnih snaga u južnom Libanu.

Do objavljivanja vijesti da je tekst rezolucije usaglašen SAD i Francuska su različito gledali na neke formulacije u tekstu rezolucije i na detalje redoslijeda poteza na terenu pošto dođe do obustave neprijateljstava.

Očekuje se da će međunarodne snage, koje bi trebalo da budu upućene u južni Liban, predvoditi Francuska.

Jedna od razlika između Washingtona i Pariza tiče se trenutka kada može da počne raspoređivanje međunarodnih snaga.

Dok Amerikanci žele da te snage na teren budu upućene čim dođe do obustave neprijateljstava, Francuzi s druge strane strahuju da bi njihovi vojnici mogli da se nađu usred sukoba između Izraela i Hezbollaha.

Pariz zato traži da međunarodne snage na teren budu raspoređene tek kada se utvrdi okvir za trajni mir.

Već nekoliko dana traju pregovori između Francuza i Amerikanaca o uvjetima nacrta rezolucije. Vijeće sigurnosti UN-a u subotu će u 21 sat po srednjoevropskom vremenu početi raspravu o Libanu, nakon što su se SAD i Francuska dogovorili o nacrtu rezolucije, doznaje se od predstavnika Gane koja predsjeda Vijećem.