|

Usaglašen tekst rezolucije u UN-u

Usaglašen tekst rezolucije u UN-u
0
F
FENA
6.8.2006. u 12:37
0
komentara
0

dijeljenja
Usaglašen tekst rezolucije u UN-u
Predstavnici SAD-a i Francuske su saopćili u subotu popodne da su postigli sporazum o tekstu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o okončanju sukoba između Izraela i Hezbollaha u Libanu.
Detalji sporazuma još nisu objavljeni, a VS će se tokom dana sastati u punom sastavu (svih 15 članica) da razmotri usaglašeni tekst rezolucije.

Američki ambasador pri svjetskoj organizaciji John Bolton pojavio se pred novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku da bi objavio da su preostale razlike prevaziđene.

Spremni smo da sutra nastavimo rad kako bismo postigli napredak oko usvajanja rezolucije, ali postigli smo dogovor i spremni smo da idemo dalje. Spremni smo da djelujemo što je brže moguće, rekao je Bolton.

BBC-jev dopisnik iz sjedišta UN-a u New Yorku kaže da će se o novoj rezoluciji o sukobu u Libanu glasati vjerovatno u roku od nekoliko dana.

Prema onome što se moglo čuti posljednjih dana VS UN-a bi moglo da glasa o usvajanju dviju rezolucija o rješavanju sukoba u Libanu.

Prvom bi se od Izraela i Hezbollaha zahtijevalo da obustave sukobe, dok bi se drugom definirao okvir za trajni mir i za raspoređivanje međunarodnih mirovnih snaga u južnom Libanu.

Do objavljivanja vijesti da je tekst rezolucije usaglašen SAD i Francuska su različito gledali na neke formulacije u tekstu rezolucije i na detalje redoslijeda poteza na terenu pošto dođe do obustave neprijateljstava.

Očekuje se da će međunarodne snage, koje bi trebalo da budu upućene u južni Liban, predvoditi Francuska.

Jedna od razlika između Washingtona i Pariza tiče se trenutka kada može da počne raspoređivanje međunarodnih snaga.

Dok Amerikanci žele da te snage na teren budu upućene čim dođe do obustave neprijateljstava, Francuzi s druge strane strahuju da bi njihovi vojnici mogli da se nađu usred sukoba između Izraela i Hezbollaha.

Pariz zato traži da međunarodne snage na teren budu raspoređene tek kada se utvrdi okvir za trajni mir.

Već nekoliko dana traju pregovori između Francuza i Amerikanaca o uvjetima nacrta rezolucije. Vijeće sigurnosti UN-a u subotu će u 21 sat po srednjoevropskom vremenu početi raspravu o Libanu, nakon što su se SAD i Francuska dogovorili o nacrtu rezolucije, doznaje se od predstavnika Gane koja predsjeda Vijećem.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.