FBiH
0

Usaglašen set zaključaka o boračko-invalidskoj zaštiti

FENA
Predstavnici temeljnih boračkih organizacija u Federaciji BiH, parlamentarnog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu i Federalnog ministarstava za boračka pitanja na današnjem sastanku u Sarajevu usaglasili su set zaključaka koje će predložiti sutra na izjašnjavanje poslanicima u nastavku današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Ovi zaključci usaglašeni su na temelju poslaničke rasprave koja je 25. februara otvorena u Predstavničko domu, a odnosi se na aktuelno stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite u Federaciji, odnosno na stanje u primjeni tri važeća federalna zakona kojima se regulišu prava boračkih kategorija.

Jedan od suštinskih zaključaka koji će biti predloženi sutra u Parlamentu je zaduženje vladi Federacije da do 1. juna ove godine dostavi Parlamentu prijedlog zakona o reviziji svih korisnika prava, kao i uslova, načina i postupka za izvršenje revizije iz oblasti boračko-invalidske zaštite. To je potrebno da bi bila provedena revizija svih izdati uvjerenja o pripadnosti oružanim snagama, uslovima, načinu i okolnostima stradanja, a nakon toga i medicinske dokumentacije, nalaza, ocijene i mišljenja ljekarskih komisija koje su cijenile procenta vojnog invaliditeta, predloženo je. Nakon implementacije zakona o reviziji, Federalna vlada treba da nastavi realizaciju projekta "Jedan zakon-jedan fond" da bi u parlamentarnoj proceduri bio jedinstveni zakon o pravima branilačke populacije kao i jedinstveni fond iz kojeg bi se finansirala prava branilaca, predloženo je također.

Današnja zasjedanje Predstavničkog doma završena nešto prije 17.30 sati, a sutrašnji nastavak planiran je za 10 sati.