Nacionalni spomenik
407

Urušio se dio kule Zmaja od Bosne, propada jedna od najznačajnijih historijskih građevina u BiH

A. K.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
U kompleksu kule Husein-kapetana Gradaščevića došlo je do urušavanja jednog od dotrajalih zidova, što je pokazatelj u kakvom se stanju nalazi jedna od najznačajnijih historijskih građevina u Bosni i Hercegovini.

Građane Gradačca dočekao je prizor urušenog jednog od zidova koji je sastavni dio kompleksa Starog grada, u kojem se nalazi i Kula Husein-kapetana Gradaščevića.

Jedna od najznačajnijih historijskih građevina u Bosni i Hercegovini, godinama se nalazi u narušenom stanju, a odvajanje kamena, nažalost, pojava je koja se očekivala svakoga dana.

Ovaj nacionalni spomenik BiH godišnje posjeti hiljade ljudi, a u proteklom periodu vršeni su određeni sanacioni zahvati, međutim, zbog priličeno narušenog stanja, neophodna je sveobuhvatna obnova za koju je prema grubim procjenama potrebno 20 miliona KM.


Prije 100 godina izvršeni su zahvati koji narušavaju stabilnost kule Husein-kapetana Gradaščevića, a velika oštećenja pretrpjela je i za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dio sanacije je izvršen 2002. godine, a u ovom trenutku problem predstavlja činjenica da nikada nisu urađeni sveobuhvatni radovi na cjelokupnoj zaštiti kompleksa Starog grada u Gradačcu, što je sada potrebno učiniti.