Škoda Octavia
636

Uručeno 60 novih vozila za stopostotne ratne vojne invalide u FBiH

Piše: Dž. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uručili su danas ugovore, ključeve i vozila za 60 ratnih vojnih invalida prve grupe. Na ovaj način su svi stopostotni ratni vojni invalidi u FBiH zbrinuti adekvatnim vozilima.

Današnjoj svečanoj ceremoniji u sjedištu Porshea BiH u Sarajevu, koji je zajedno s firmom Inter auto Tuzla nabavio 60 vozila marke Škoda Octavia, prisustvovali su brojni predstavnici boračkih udruženja te članovi boračkih porodica.

Predsjednik Saveza paraplegičara RVIFBiH Mujo Aganović izrazio je nadu da RVI kategorije i u budućnosti nadležni i građani posebno tretiraju.

"Boračka populacija, najbolji sinovi i kćeri ove države, odbranili su BiH i time osigurali da svaki građanin u ovoj državi pod nebom i suncem, bez obzira na vjeru i naciju, konzumira svoja građanska prava i živi na najljepši mogući način. Mi ćemo na tom putu trajati i istrajati. Želim se zahvaliti državi BiH, Vladi FBiH, Ministarstvu za pitanja boraca, boračkim organizacijama te komisijama za nabavku na vrlo profesionalnom, ljudskom i odgovornom pristupu", rekao je Aganović.

U ime Saveza RVIFBiH prisutnima se obratio Esad Delić koji je također izrazio veliku zahvalnost za uručena vozila.

"Više nemamo nijednog stopostotnog ratnog vojnog invalida koji nije dobio automobil u FBiH. Danas smo zatvorili krug. Ponosan sam zbog toga", naglasio je Delić.

Direktor Porshea BiH Senad Olovčić poželio je ratnim vojnim invalidima mnogo pređenih kilometara.

"Zadovoljstvo je da smo uspjeli privesti kraju ovaj posao. Dobili ste izuzetno kvalitetna i tehnološki napredna vozila. Uvjeren sam da će vam dobro služiti", kazao je Olovčić.

Prije nego je s premijerom Novalićem svakom od ratnih vojnih invalida uručio ključeve novih vozila, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević je obećao da će i u budućnosti raditi sve kako bi olakšao život ovim kategorijama.

"Drago mi je da smo i ove godine uspjeli osigurati putnička vozila kao ortopedska pomagala za kategoriju kojoj pripadaju velike zasluge za odbranu BiH. Te zasluge se ne mogu izmjeriti materijalnom vrijednošću. Ovo je samo jedna sitnica kojom odajemo dužnu počast vama kao pripadnicima Armije RBiH koji ste branili sve građane BiH, državu BiH i dali dijelove tijela za njenu odbranu. Želim da imate što bolje zdravlje i u rahatluku koristite ova vozila za sebe i svoje porodice", istakao je Bukvarević.

Na početku svog obraćanja premijer FBiH Fadil Novalić zahvalio se borcima za njihov doprinos tokom rata u BiH.

"Ova vozila nisu dovoljna zamjena za vaše dijelove tijela i vaš učinak. Prethodnih godina konstantno smo izdvajali novac za automobile za stopostotne ratne vojne invalide. Svi invalidi prve kategorije su od danas zbrinuti i mi se ponosimo time. Nastavit ćemo izdvajati sredstva iz federalnog budžeta sve dok i drugi invalidi ne budu zbrinuti u tom pogledu. Želja nam je da njihovi životi budu lakši, bolji i dostojanstveniji. Vlada FBiH probleme boraca rješava sistemski i naši zakoni doprinose tome jer to je jedini mogući put", rekao je Novalić u svom obraćanju.

Na kraju ove svečanosti, Bukvarević i Novalić podijelili su ključeve vozila za 60 ratnih vojnih invalida prve grupe.