BiH
0

Uručeno 11 kolica članovima Udruženja distrofičara KS-a i "Patriotske lige"

FENA
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić i predstavnici Humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante“ Franjevačke provincije Bosne Srebrene dodijelili su kolica članovima Udruženja distrofičara Kantona Sarajevo i Saveza udruženja boraca "Patriotske lige“ Bosne i Hercegovine.

Kolica za invalide su dobili članovi Udruženja distrofičara Kantona Sarajevo: Edin Balta, Amer Devedžija, Mirsada Kadrić, Ibrahim Kremić i Aiša Tukić kao i članovi Saveza udruženja boraca "Patriotske lige“ BiH: Hamid Bešlija, Fadil Halilović, Redžo Kovačević, Elvir Prohan, Džemal Tutić i Emir Mehić.

Ravnatelj humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante“ Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Stipan Radić je kazao da ova organizacija pokušava na različite načine pomoći ljudima u njihovim potrebama, a ovim ljudima su potrebna kolica za invalide, odnosno sredstva da mogu koliko-toliko komunicirati s drugima.

"Zahvaljujući nizozemskoj firmi 'Meyra' koja proizvodi kolica za invalide već drugi put ove godine dijelimo ovakvu donaciju koja je dosta vrijedna. Uvezli smo oko 100 ovakvih kolica, nešto hodalica i drugih pomagala“, kazao je fra Stipan Radić.

Dodao je da dijele kolica u suradnji sa socijalnim uredima, s Ministarstvom, ali i pojedincima koji im se prijave za takvu pomoć.

"Ne gledamo tko je tko nego upravo gledamo tkome je potrebna ta pomoći i onaj tko nam se obrati tome i dadnemo. Ovdje smo išli preko kantonalnog ministarstva koje nam je reklo da trebaju ovi ljudi tu pomoć i mi im je dodjeljujemo“, kazao je fra Stipan Radić.

Ministrica Emina Dubravić je istaknula da će 11 kolica za invalide biti uručeno onima kojima je u ovom momentu to zaista neophodno.

"Nažalost, među onima koji će danas dobiti ovu pomoć imamo jedan broj djece koja su veoma rano oboljela od distrofije i vezani su za kolica. Nisu imali mogućnost da dobiju kolica i većina njih je uskraćena za kretanje. S druge strane, imamo jedan broj onih koji su u ratu dali dio svog tijela i ostali su trajno invalidi i, nažalost, do sada nisu uspjeli riješiti upravo onu mogućnost komunikacije, kretanja“, kazala je ministrica Dubravić.

Mislim, dodala je, da je veoma značajno da ljudima omogućimo što lakše kretanje i da imaju što bolju komunikaciju u društvu.

Predstavnik Saveza udruženja boraca „Patriotske lige“ BiH Avdo Hebib je kazao da ne treba mnogo govoriti koliko znače ova kolica za jednog invalida koji je nepokretan, da mu se omogući makar i najmanja komunikacija sa svijetom, s ljudima, sa svojim saborcima. "Zaista je to od neprocjenjive vrijednosti“, kazao je Hebib.

Predsjednik Udruženja distrofičara Kantona Sarajevo Almir Šahmanija je kazao da je svaka pomoć za članove ovog udruženja izuzetno vrijedna, pogotovo kada se radi o ortopedskim pomagalima.

"Naši članovi spadaju u kategoriju najtežih tjelesnih invalida“, kazao je Šahmanija.