Dodjela sredstava
31

Uručeni poticaji u vrijednosti od 6,5 miliona KM, Mijatović najavio četiri puta veći iznos sljedeće godine

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zamjenik federalnog premijera i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović potpisao je i uručio poticajne ugovore za 387 korisnika, u okviru tekućih transfera po projektima.

Riječ je o poticajima za mikro, mala i srednja preduzeća, a cilj projekta je podsticanje razvoja preduzeća, poboljšanje poslove klime i povećanje konkurentne sposobnosti. U te svrhe je izdvojeno 6,5 miliona KM.

Povodom toga Mijatović je kazao da su među korisnicima 12 gradova i šest općina.

"Kada pričamo o projektu izgradnje poslovnih zona i dokumentaciji za poslovne zone, a ono što se odnosi na privrednike, tačnije mikro, mala i srednja preduzeća, jesu projekti poticaja razvoja obrta djelatnosti, poticaj novoosnovanim subjektima i jačanje konkurentnosti za mala i srednja preduzeća. Ukupan iznos, koji je izdvojila vlada na bazi grand sredstava, iznosi 6,5 miliona KM. To je zapravo ova grantovska aktivnost ove godine koja je bila planirana, a koju sprovodimo, čini mi se, tri mjeseca putem javnih poziva i danas suštinski formalno završavamo taj dio, a i sredstva su sada na raspolaganju korisnicima za implementaciju svojih projekata", rekao je.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Vojin je kazao da, iako je 6,5 miliona KM ogroman iznos, ipak smatra da je apsolutno nedovoljan kako bi se pravio bolji poslovni ambijent i dali podsticaj u pravom smislu riječi za mikro, mala i srednja preduzeća.

"Stoga aktivnosti koje ćemo voditi do kraja godine, odnosit će se na dva ključna zakona (zakon o poticaju razvoja male privrede u Federaciji BiH i zakon preduzetničkoj infrastrukturi). U sljedećoj budžetskoj godini trebali bi napraviti značajan iskorak. Taj iskorak će se odnositi na iznos sredstava koja ćemo imati na raspolaganju sljedeće godine, a koji će biti barem 3-4 puta veći u odnosu na sada. I najavljujem za sljedeću godinu potpunu reorganizaciju grantovskih sredstava i načina na koji će se dodjeljivati, kao i pristup", rekao je.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Mijatović je poručio da ne može u punom kapacitetu biti zadovoljan efektima. To trebaju biti bolja klima, bolji uslovi za dalji razvoj. Kazao je da je potreba jedna reforma koju zajedno sa svojim saradnicima već uveliko priprema i potpuno je siguran da sljedeće godine ministarstvo kreće u novu fazu kad je u pitanju odnos Vlade Federacije BiH i onog dijela privrede u Federaciji BiH koji zapošljava ne mali broj ljudi.

"I javnost i mediji trebaju više pažnje posvetiti poslovnim zonama gdje firme zapošljavaju 100+ radnika koji zapravo meni i svim mojim kolegama plaćaju platu putem poreza. Na ovaj način i mnogo jače i kvalitetnije moramo poboljšati njihov pravni servis", rekao je.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Prisutnim se obratio i načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić. On je poručio da, iako su najavljene reforme, važno je da Općine ostanu u tom procesu.

"Prije 5-6 godina smo imali nešto više od 700 uposlenih, sada ih ima više od dvije hiljade. Većina zaposlenih je upravo u poslovnim zonama. Sada imamo dvije uspostavljene poslovne zone, a trenutno formiramo i treću", rekao je.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić je kazao da već duži niz godina Gradačac ima odličnu saradnju sa ovim ministarstvom te danas potpiszuju ugovor o izgradnji saobraćajnice u industrijskoj zoni Gradačca kojih ima dvije.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Dodijeljeno je 150.000KM, a Gradačac će sufinansirati taj projekat i izdvojiti ostala sredstva. Od 2014. godine imamo dobru saradnju sa ovim ministarstvom, uloženo je preko 900.000 KM. Broj uposlenih u Gradačcu se povećao za 46 posto od 2014. godine. Danas je preko 9.300 zaposlenih osoba, a zahvaljujući ovom i sličnim projektima brže se razvijamo i povećavamo izvoz", rekao je.

Poduzetnik iz Goražda Ahmed Popović je kazao da je dodjeljivanje sredstava je od krucijalnog značaja za zanatlije i poduzetnike.

"Nužna je pomoć jer privredne banke su takve da ne možemo dići kredit. Kvalitetni radnici već odlaze i ostat ćemo bez kvalitetnih radnika. Zato je najvažnije izdvajati za zanate. Ako nemate dobrog majstora, obućara, frizera, onda nemate ni grad. Mala preduzeća su neprepoznata ni od strane banaka, ni društva. Zahvaljujem se ministarstvu što pruža pomoć", rekao je.