BiH
0

Uručeni ključevi stanova roditeljima i suprugama šehida

FENA
Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Nedžad Ajnadžić dodijelio je danas ključeve za 16 novoizgrađenih stanova u vogošćanskom naselju Rosulje pripadnicima boračke populacije među kojima su osam roditelja i pet supruga šehida-poginulih boraca, te tri ratna vojna invalida.

Navedena boračka populacija ovo pravo ostvarila je na osnovu člana 39. Zakona o dopunskim pravima boraca BiH i potpisanog Predugovora o udruživanju sredstava za dodjelu stana u vlasništvo.

Ministar Ajnadžić najavio je da će uskoro ponovo biti upriličena dodjela ključeva pripadnicima boračke populacije, kao i da će ove aktivnosti biti nastavljene da bi se što prije riješila stambena pitanja preostalih 390 boračkih porodica koja su na listi čekanja ovog ministarstva.

„Stanovi će se dodjeljivati u trajno vlasništvo, ali i na doživotno korištenje s pravom prenosa na uže članove porodice što je dopunjeno zakonsko pravo za koje je interesovanje već iskazalo 70 pripadnika boračke populacije", istakao je Ajnadžić.

Naglasio da je današnjim činom uručenja ključeva nani Nuri Mujić ispravljena dugogodišnja nepravda, jer su njena tri sina i muž dali živote u odbrani BiH, a njoj se tek sada rješava pitanje krova nad glavom.

Gradnju stanova finansiralo je Ministarstvo za boračka pitanja Kantona u saradnji s Ministarstvom stambene politike KS-a i Fondom za izgradnju stanova KS-a.

Ministar stambene politike KS-a Čedomir Ukić najavio je da će se na lokalitetu Rosulja, u sklopu novoformiranog naselja nastaviti gradnja stanova za boračku populaciju kao i za mlade Kantona Sarajevo

Istakao je da su u toku pripreme za početak gradnje novog objekta sa 100 stanova. Riječ je objektu 3C čija bi gradnja trebala početi na jesen ove godine.

Dosad je na lokalitetu Rosulja izgrađeno oko 300 stanova za potrebe boračke populacije, ali i mladih, a kako je danas istaknuto namjera je da se u naredne dvije godine stambeno zbrinu sve preostale boračke porodice.