Sarajevo
0

Uručeni ključevi stambenih jedinica za pet interno raseljenih porodica

FENA
Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić sa saradnicima prisustvovala je danas tehničkom prijemu, te uručila ključeve stambenih jednica za pet interno raseljenih porodica na području općina Vogošća, Novi Grad i Hadžići.

Ključevi su uručeni korisnicima čije su stambene jedinice sanirane u okviru LOT-a 2 Projekta “Trajno rješenje za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih porodica u Kantonu Sarajevo”.

Ključeve su dobile porodice Ejuba Kurtovića, Melve Huskić, Sukarna Husanovića, Hajrudina Ustamujića i Saje Skando. Porodice su dobile od Ministarstva i paket hrane.

Primopredaji su prisustvovali i predstavnici implementatora projekta humanitarne organizacije Hilfswerk Austria.

Projekt "Sanacija stambenih jedinica interno raseljenim porodicama udruženim sredstvima Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a s općinama KS-a", obuhvata sanaciju 50 stambenih jedinica na području KS, vlasništvo interno raseljenih porodica, po principu “ključ u ruku”, kazala je ministrica Dubravić.

Ukupna vrijednost projekta je 850.000 KM, a od toga sredstva su osigurali Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a (820.000), Općina Ilidža (20.000) i Općina Ilijaš (10.000 KM).

Projekt je započet u junu 2007., a realizira se u tri faze: prva (14 korisnika donacije) završena je u decembru 2007., završetak druge faze (30 korisnika donacije) planiran je do kraja maja 2008., a završetak treće faze (šest korisnika donacije) planiran je do kraja juna.

U Kantonu Sarajevo sa statusom intereno raseljene osobe na evidenciji je još 228 porodica, čije su stambene jedinice uništene i neuvjetne za stanovanje. U 2008. planira se sanacija svih stambenih jedinica koje ispunjavaju imovinskopravne i infrastrukturne uvjete.

Šef Misije Hilfswerk Austria za BiH Suzana Jašarević je naglasila kako se unutar ovog projekta radi i sanacija 12 stanova u neboderu u ul. Kemala Kapetanovića, koji će uskoro biti završeni.