Općina Stari Grad
202

Uručene medalja velikog kazahstanskog pjesnika Abaia Kunanbaieva

R. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću uručeno je posebno priznanje Međunarodne organizacije turkijske kulture - TÜRKSOY, "Medalja Abai Kunanbaiev".

Priznanje u Općini Stari Grad mu je uručio generalni sekretar TÜRKSOY-a, Dusem Kasseinov. Kao razlog dodjele medalje, Kasseinov je naveo veliku podršku koju je načelnik Hadžibajrić dao projektu postavljanja biste Abaia Kunanbaieva u Starom Gradu 2020. godine.

"Ova medalja je veliki znak zahvalnosti Republike Kazahstan i kazahstanskog naroda načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad. Kunanbaiev je kazahstanski pjesnik, koji je djelovao u 19. stoljeću. Smatra se utemeljiteljem moderne kazaške literature, književnog jezika i nacionalni je heroj te zemlje", rekao je u svom uvodnom govoru sekretar Kasseinov.

Osnovna misija i cilj Međunarodne organizacije turkijske kulture – TÜRKSOY jeste promocija tradicije, kulture i umjetnosti turkijskih naroda i zemalja, među koje spada i Kazahstan.

"Svake godine u TÜRKSOY-u proglašavamo godinu nekog značajnog pisca, pjesnika ili umjetnika iz zemalja turkijskog svijeta. Godina pjesnika Kunanbaieva je bila 2020. godina, a obilježili smo je, između ostalog, i postavljanjem njegove biste u Starom Gradu", pojasnio je Kasseinov.

Uz riječi zahvale na ukazivanju časti, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić je poručio da Općina Stari Grad ostaje otvorena za svaki vid saradnje u budućnosti.

"U saradnji sa počasnim konzulom Kazahstana u BiH Amelom Dizdarevićem smo u najkraćem mogućem roku realizovali projekat postavljanja biste Abaia Kunanbaieva u našoj općini. Isticanje poštovanja prema najvećem književnom umjetniku naroda Kazahstana doprinijet će jačanju odnosa naših zemalja, a time se mogu otvoriti i mogućnosti privredne saradnje", kazao je načelnik Hadžibajrić.

Medalju "Abai Kunanbaiev" dobio je i počasni konzul Kazahstana u BiH Amel Dizdarević, te skulptor biste pjesnika Kunanabaieva, Stijepo Gavrić.

Posebnu zahvalnicu/certifikate TÜRKSOY-a, generalni sekretar Kasseinov uručio je i Adisu Kandiću, Damiru Muhiću, Mirzi Huremu i Adnanu Žiški, počasnim članovima Asocijacije "Berkut" koja omogućava razmjenu poslovnih informacija, organizuje privredne susrete, vrši analize poslovnih mogućnosti, pruža pomoć u izradi projekata i razvojnih programa.