BiH
18

Uručena prva putna isprava osobi koje ima status priznate izbjeglice u BiH

SRNA
Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar uručio je danas u Sarajevu prvu putnu ispravu osobi koje ima status priznate izbjeglice u BiH, čime je BiH ispunila još jednu od obaveza proisteklih iz odluke o bezviznom režimu za putovanje u zemlje članice EU, odnosno Šengen zone.

Ćavar je rekao da je, u skladu sa zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu u BiH, resorno ministarstvo zajedno sa Agencijom za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) napravilo putnu ispravu za izbjeglice koje imaju taj status u BiH, a koja ovim osobama omogućava da nesmetano putuju u treće zemlje, prema njihovom izboru.

Pomoćnik ministra Sektora za azil Marijan Baotić rekao je da je BiH od početka funkcionisanja u oblasti migracija i azila dodijelila 329 izbjegličkih statusa, od čega je više od 150 osoba preseljeno u treće zemlje, posredstvom UNHCR-a, a ostali se nalaze u BiH.

"Kako se bude odvijala aktivnost po njihovim zahtjevima za izdavanje putnih isprava za izbjeglice, znaćemo i njihovo stvarno stanje boravka u BiH", naglasio je Baotić, te dodao da je do danas zaprimljeno 11 zahtjeva za izdavanje putnih isprava za izbjeglice.

Prema njegovim riječima, svih 11 zahtjeva uredno je prošlo kontrolu, poslato na personalizaciju u IDDEEA-u u Banju Luku, tako da je Ministarstvu dostavljeno isto toliko putnih isprava.