BiH
0

Uručena godišnja nagrada Društva pisaca BiH Dragoslavu Dedoviću

FENA
Laureatu Godišnje nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 2005. godinu, piscu Dragoslavu Dedoviću, nagrada je uručena danas u Sarajevu u prisustvu brojnih književnika i njegovih prijatelja.

Nagrađen je za knjigu poezije „Cafe Sumatra" u izdanju naklade "Zoro", a riječ je o 53. godišnjoj nagradi Društva pisaca BiH.

O najboljoj knjizi godine odlučivao je stručni žiri u sastavu Željko Ivanković, predsjednik te članovi Gordana Muzaferija i Goran Samardžić.

Kako je kazao Željko Ivanković, iznimno je lijepa okolnost da se u jednoj godini pojavi toliki broj kvalitetnih naslova bh. autora. "Cafe Sumatra" izraz je potpuno artikuliranog pjesničkog glasa koji ovom knjigom donosi dramu susreta dvaju svjetova, naizgled i stvarno oštro podijeljenih na dijahronijskoj ljestvici i na civilizacijskoj ravni.

"Dodirujući istovremeno neposredna iskustva Zapada, koji mu je novi dom, i eho sve daljih zavičajnih slika, u Dedoviću pjesniku se snažno jedno o drugo taru svjetovi, kao one tektonske plohe negdje u dubinama Zemljine kore, koje nevjerovatnom snagom pomjeraju kontinente, stvaraju planinske lance, potapaju jedne svjetove, a rađaju druge", kazao je Ivanković o Dedovićevom nagrađenom djelu.

Dedoviću je ova nagrada najznačajnija, pored one za "Slovo Gorčina" 1988. godine. Ona je znak da je u BiH našao svoju publiku te ostao u svom jeziku i među svojim ljudima.

"Za mene, kao zrelog čovjeka, ova je nagrada mnogo značajnija, jer je ispravno odbranjen individualizam od nasrtaja kolektivizma te težnja da srce bude tamo gdje hoće. Ona nema samo ličnu dimenziju, ako se izmaknem i posmatram je iz ugla još raslojenog bh. društva i postratnog stanja, onda je to ujedno prvi put da neko iz bh. dijaspore dobije ovu nagradu, što je dobar znak za ovu zemlju i sve nas", kazao je Dedović.

Novačni iznos nagrade od 3.000 KM ustupio je Fondu solidarnosti Društva pisaca BiH.

Godišnja nagrada Društva pisaca BiH utemeljena je 1953. godine, a njen prvi dobitnik bio je Ćamil Sijarić.