{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uručena donacija za obnovu srušene Careve džamije u Foči

F
25.2.2015. u 11:30
52
19
Uručena donacija za obnovu srušene Careve džamije u Foči
52
Uručena donacija za obnovu srušene Careve džamije u Foči
Foto: Fena
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, koji je ujedno i član Upravnog odbora Udruženja "Istočna Bosna" u Sarajevu, zajedno sa sekretarom Udruženja Šaćirom Hrustemovićem te zamjenikom predsjednika Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima Munibom Milišićem, posjetio je jučer Foču.
Tom prilikom je uručen ček u iznosu od 50.000 KM za obnovu srušene Careve džamije u Foči koja je nacionalni spomenik BiH, navodi se u saopćenju Općine Centar Sarajevo.

Sredstva je, na inicijativu pomenutog udruženja, izdvojilo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Uručivanje donacije je upriličeno ispred Atik Ali-pašine džamije u čijem dvorištu su i prostorije Medžlisa Islamske zajednice u Foči, u čije ime je ček preuzeo muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

On je naglasio da ova lokacija ima svoju simboliku jer je Atik Ali-pašina džamija najstarija u Foči i prva je obnovljena džamija u ovom gradu nakon proteklog rata kada je zapaljena.

"Obnova Careve džamije u dobroj mjeri je završena zahvaljujući ovakvoj vrsti pomoći. Današnja posjeta i donacija za nas ima višestruki značaj. Najvažnije je da se naši ljudi okupljaju oko zajedničkog dobra i da udruženim snagama rade ono što je stoljećima činilo našu kulturu, historiju, identitet i zajedništvo", kazao je tom prilikom Pitić.

Za obnovu uništene Careve džamije u Foči Udruženje "Istočna Bosna" je i ranije organizovalo prikupljanje pomoći.

"Naše udruženje je u julu prošle godine organizovalo donatorsku večeru kada smo prikupili 20.000 KM. Smatramo da je obnova bogomolja za potrebe povratnika u istočnu Bosnu jako važna zbog očuvanja njihovog identiteta", kazao je Hrustemović.

Careva džamija je sagrađena 1500.-1501. godine za vrijeme vladavine sultana Bajazida Valije ll pa je zbog toga i dobila ovakvo ime.

Pored džamije su bili izgrađeni objekti gasulhana, abdesthana i prostorije za potrebe Islamske zajednice.

Oko džamije je bio veliki harem sa mnogo nišana, a među njima i kabur s nišanom kćerke Sultana Bajazida - sultanije Fatime, kao i nišani zaslužnih građana utemeljitelja Foče, navodi se u saopćenju.

U aprilu 1992. godine džamija je zapaljena, minirana i porušena do temelja.

Ostaci su odvezeni i bačeni, pretpostavlja se, u korito rijeke Drine, a plato gdje je bila džamija pretvoren je u odlagalište otpada.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika kulture je 2004. godine mjesto i ostatke graditeljske cjeline - Careve džamije proglasila nacionalnim spomenikom BiH.

Obnova Careve džamije u Foči počela je polaganjem kamena temeljca 22. oktobra 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: