Sanacija kamene ograde
17

Uređuje se spomen-park Mirze i Davorina, završetak radova ovisno o vremenskim prilikama

Klix.ba
Tokom prošle sedmice radnici građevinske firme "Sela“ započeli su radove na uređenju kamene ograde oko parka Mirze Delibašića i Davorina Popovića u centru grada.

Radove vrijedne 45.185 KM finansira općina Centar, za nadzor je zadužena firma “Energoinvest“ d.d. Sarajevo, dok je glavni projekat uradila sarajevska projektantska firma “Saraj inženjering“. Nosilac projekta je Služba za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

“Budući da je korijenje velikih stabala platana, koja su pod zaštitom, na nekoliko mjesta oštetilo kameni zid, te je u Ulici Branislava Đurđeva podiglo i trotoar donesena je odluka da se krene u realizaciju projekta uređenja kamene ograde. Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo kao i Šumarski fakultet iz Sarajeva su nam dali svoju saglasnost na ponuđeni glavni projekat rekonstrukcije i sanacije obodnog kamenog zida oko ovog parka i sa njihovim stručnim službama je usvojeno projektno rješenje koje predviđa demontažu kamenog zida prema ulicama Branislava Đurđeva i Musala, te dijelova zida prema Mis Irbinoj ulici. Kako bismo sačuvali platane u sadašnjem stanju planirano je pomjeranje postojećeg kamenog zida. Novi zid će činiti stari neoštećeni kamen u kombinaciji sa novim kamenom hreše koji će biti u svemu po uzoru na stari kamen. Planirane su i dodatne intervencije u smislu ojačanja novog kamenog zida”, poručeno je iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar.

Trenutno se uklanja stari, oštećeni zid, te se betoniraju dijelovi novog na koji će biti položen kamen. Pojedini radovi će se izvoditi ručno te će ta činjenica, ali i vremenske prilike diktirati termin završetka projekta.