Nakon odlaska direktora
0

Uređivački kolegij BHT-a zabrinut zbog učestalih ostavki

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Uređivački kolegij BHT-a, nakon definitivne odluke direktora BHT-a Milenka Vočkića, izražava zabrinutost učestalim ostavkama i odlaskom rukovodnih i drugih kadrova BHRT-a. Takvo stanje rezultat je nepostojanja osnovnih uvjeta za rad ove medijske kuće, ističu oni.

Ostavka direktora BHT-a predstavlja logičan slijed kontinuiranih i dugogodišnjih političkih pritisaka na ovu kuću, unutarnje destabilizacije kroz odluke i djelovanje Upravnog odbora BHRT-a, te ukupno kašnjenje u uspostavljanju sistema javnog emitiranja u BiH.

Uređivački kolegij BHT-a zahtijeva od visokog predstavnika da iskoristi ovlasti u procesu ustrojavanja javnog sistema emitovanja, kao jednog od 16 uslova postavljenih pred BiH u procesu evropskih integracija.

Kolegij ocjenjuje da je ostavka direktora Vočkića potvrda indolentnog ponašanja svih visokih predstavnika koji su boravili u BiH nakon gospodina Wolfganga Petritscha, iako je njihova obaveza da prate i koordiniraju reformu javnog RTV sistema.

Zbog svega, navodi se u saopćenju Kolegija BHT-a, apeliramo na menadžment i UO BHRT-a da ozbiljno pristupe odabiru novog direktora BHT1. Novim kadrovskim rješenjem ne smije se narušiti postignuti programski dignitet i uređivačka politika BHT1.

Od institucija u ovoj zemlji Kolegij BHT-a očekuje da stvori usvjete da Javni RTV servis kao dio Javnog RTV sistema, konačno postane evropski javni servis svih građana ove zemlje.