BiH
37

Uređenje Stare čaršije u Goraždu bit će okončano u martu

Piše: E. A.
Projekat uređenja Stare čaršije u Goraždu, koji se realizira u saradnji sa organizacijom Oxfam i lokalnim obrtnicima, je u završnoj fazi i trebao bi biti okončan do marta ove godine.

Dio tih aktivnosti je i pokrivanje dijela Pothranjenskog potoka što će u konačnici biti kamenom popločana ulica u duhu minulih vremena. Ukupna vrijednost projekta je 524.461 eura, od čega EU finansira 440.547 eura, dok Općina Goražde i Vlada BPK učestvuju sa po 20.000 eura. Ostatak stredstava finasira organizacija Oxfam.

"Ovo je velika investicija i sretni smo da je pri kraju. Mi smo do sada ispoštovali sve obaveze, uselili udruženja u ovu zgradu, Biznis centar je u funkciji. Ostao je još ovaj dio uređenja Stare čaršije. Ove sedmice završavamo plato ispred Biznis centra, a potom slijedi popločavanje ulice. Vraćamo onu nekadašnju Staru čaršiju koju smo i imali, s tim da će obaveze imati i naši privatnici, vlasnici radnji, koji imaju na desnoj i lijevoj strani šetališta objekte gdje će morati da prilagode radnje projektu koji smo radili", kazao je Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde.

Uređenje ovog dijela grada košta oko 100.000 KM, a šetalište u Staroj čaršiji je, prema riječima Ramovića, logičan nastavak već izgrađenog Gun gor parka uz rijeku Drinu. Također u Općini najavljuju i aktivnosti na uređenju obližnjeg trga Branilaca. Finalizacija projekta izgradnje biznis centra i Stare čaršije za općinu Goražde je važna i zbog toga što je trasirao put novim aplikacijama prema IPA fondovima i Evropskoj komisiji, smatra načelnik Ramović.