Raspisani tenderi
74

Uređenje stanica Trebevićke žičare bit će završeno do kraja ove godine

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Radovi na vanjskom uređenju objekta polazne i dolazne stanice Trebevićke žičare, kao i radovi na izgradnji vodovoda Prvi šumar - Vidikovac bit će okončani do kraja ove godine.
Kako se navodi u izvještaju o aktivnostima na projektu "Izgradnja Trebevićke žičare", koji će biti predstavljen na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, radovi na polaznoj i dolaznoj stanici su u tehničkom smislu završeni, ali nisu ispunjeni svi uslovi kako bi se izvršilo formiranje općinske Komisije za tehnički prijem. Uslovi koje je potrebno zadovoljiti su upravo vanjsko uređenje objekta i izgradnja vodovoda.

"Na polaznoj stanici vanjsko uređenje obuhvata izgradnju novog pristupnog stepeništa iz ulice Franjevačka u okviru čega je neophodno sanirati klizište i stabilizirati objekt uz stepenište. Planirano je da stepenište bude izgrađeno u kombinaciji prirodnog kamena i fero-betona s odgovarajućim rukohvatima, iluminacijom i vodilicom za bicikla. Uređenje prostora oko samog objekta polazne stanice podrazumijeva izgradnju pristupne saobraćajnice, parking mjesta, klupe, iluminacija, horikulturalno uređenje, saniranje škarpi iznad stubova, itd. Također, u okviru vanjskog uređenja planirano je i polaganje uslovljenog uličnog cjevovoda profila DN150mm u dužini od 160 m i DN 100 mm u dužini od 90 metara te manji dio kanalizaciononog cjevovoda", navodi se u izvještaju.

Kada je riječ o radovima na gornjoj stanici, potrebno je izgraditi pristupno stepenište s rampom za invalide te izgraditi pristup za vozila do garaže samog objekta. Do sada je Grad Sarajevo dobio odobrenje za građenje za fazu Donja stanica s pristupnim stepeništem, za šta je raspisan i tender za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova.

"Projekt izgradnje vodovoda Prvi šumar — Vidikovac je projekt koji će osigurati vodosnabdijevanje za objekt dolazne stanice žičare. Projektom je predviđena izgradnja objekta s pumpnom stanicom na platou Prvi šumar, odakle će trasom starog devastiranog cjevovoda biti položene nove cijevi do lokacije Vidikovac u dužini od blizu 300 m. Kapacitet vodovoda je planiran tako da može zadovoljiti i potrebe budućeg restorana/hotela Vidikovac. Za ovaj projekt Grad Sarajevo je dobio odobrenje za građenje, raspisan je tender za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje radova. Procedura javnih nabavki je u toku te se nadamo da ćemo u što kraćem mogućem roku dobiti izvođača i početi izvođenje ovih radova", navodi se u izvještaju.

Kako bi se olakšao pristup polaznoj stanici žičare, u skladu s odlukom Gradskog vijeća, Grad Sarajevo je kupio objekt u ulici Hrvatin. Planirano je da se izvrši uklanjanje navedenog objekta, čime bi polazna stanica žičare dobila još jednu pristupnu komunikaciju za putnike, povećao se broj parking mjesta oko žičare te generalno uljepšala ukupna slika novoizgrađenog objekta i prostora oko dolazne stanice. Rušenje ovog objekta je neophodno obaviti prije početka radova na stepeništu, kako bi se omogućio alternativni pristup žičari.

"Grad Sarajevo je dobio odobrenje za uklanjanje navedenog objekta, trenutno je u pripremi dokumentacija za raspisivanje javnog poziva za odabir najpovoljnijeg ponuđača za obavljanje ovih radova", zaključuje se u izvještaju.



Podsjetimo, Trebevićka žičara je počela raditi 6. aprila i do sada je njom prevezeno više od 400.000 putnika.