BiH
0

Uređenje mezarja Veljaci obustavljeno jer Vlada RS-a još nije realizirala odluku o isplati naknade

FENA
Uređivanje mezarja Veljaci u Bratuncu obustavljeno je jer Vlada Republike Srpske još nije realizirala ranije donesenu odluku o isplati naknade vlasnicima zemljišta na kojem su u maju ove godine ukapane 93 civilne žrtve rata, ubijene u Bratuncu 1992. godine, kazale su predstavnice Udruženja “Žena Podrinja” tokom današnjeg razgovora u Sarajevu s ministrom za ljudska prava i izbjeglice BiH Safetom Halilovićem i njegovim saradnicima.

U saopćenju iz Kabineta ministra Halilovića navodi se da su predstavnice Udruženja “Žena Podrinja” Kadefa Rizvanović i Šuhra Sinanović“ kazale da je Vlada Republike Srpske donijela odluku o izdvajanju 175.000 KM iz budžeta za isplatu naknade za četiri bošnjačke porodice koje su ustupile osam dunuma zemljišta za ukop ubijenih Bošnjaka iz Bratunca. "Do danas ta odluka nije realizirana", istaknule su.

One su kazale da predugo traje i procedura u vezi s registriranjem Fondacije “Mezarje Veljaci-Bratunac 1992”.

Prema njihovim riječima, Ministarstvu pravde BiH prije četiri mjeseca su dostavili zahtjev za registraciju ove fondacije, ali još nisu dobili odgovor.

Ministar Halilović je kazao da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u skladu sa svojim nadležnostima pružiti pomoć Udruženju “Žena Podrinja” da bi ovi problemi bili riješeni.