Nadomak jezgra Sarajeva
0

Uređena Aleja ambasadora spremno dočekala sunčane dane i posjetioce

I. M.
Općina Stari Grad
Velika proljetna akcija uređenja zelenih površina rezultirala je da Aleja ambasadora spremno dočeka sunčane dane poslije dužeg kišnog perioda, kao i svoje posjetioce.

Akciju uređenja zelenih površina prije desetak dana proveli su Općina Stari Grad Sarajevo, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, KJKP "Rad" i KJU za zaštićena prirodna područja.

Ovo šetalište nadomak najuže gradske jezgre, prostire se od Bentbaše do Kozije ćuprije, a smješteno je u nekada teško prohodnom kanjonu Miljacke, čija je ljepota Sarajlijama postala vidljiva tek gradnjom pruge u vrijeme austrougarske monarhije.

Od 2002.godine šetalište je dobilo naziv Aleja ambasadora jer svi diplomati koji borave u Bosni i Hercegovini dobiju priliku da na ovom mjestu zasade svoje stablo lipe. Prvu lipu je zasadio tadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič, a do danas su u projektu učestvovala 234 ambasadora.

Prostor je dodatno obogaćen 2020. godine izgradnjom "Parka mira", jednog od najmodernijih dječijih igrališta u Kantonu Sarajevo, sagrađenog u saradnji Općine Stari Grad i Ambasade Švedske.

"Park mira" se nalazi na Darivi i sastoji iz tri dijela: dio za sportske aktivnosti, za dječiju igru i za odmor i rekreaciju, a opremljen je i spravama za djecu sa posebnim potrebama.

Šetalište je pokriveno video nadzorom, a uvedena je i moderna LED rasvjeta, dok je 2021.godine u saradnji Općine Stari Grad Sarajevo i Grada Sarajevo izvršeno asfaltiranje dionice od Darive do Kozije ćuprije.

Duž šetališta se, također, nalazi i stijena za penjanje, Dariva, koja je omiljeno penjalište brojnih alpinista, bilo sa užadima ili bez njih, sa već označenim pravcima penjanja. Nalazi se nedaleko od stijene Babin zub, gdje je i započela historija alpinizma u Sarajevu.

Inače, ovaj prostor izrazito je atraktivan, nudi mnogo mogućnosti za unapređenje i vrlo je značajna prirodna cjelina na području općine Stari Grad zbog prirodne ljepote, te visoke estetske i botaničke vrijednosti.