BiH
0

Uredba Vlade FBiH o opasnim i štetnim materijama u vodama

FENA
Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici donijela Uredbu o opasnim i štetnim materijama u vodama s ciljem osiguranja zaštite voda u Federaciji BiH i poduzimanja odgovarajućih mjera za smanjenje emisije zagađenja.

Uredbom, utvrđenom na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, propisuje se koje su to opasne i štetne tvari (metali, metaloidi i njihovi spojevi, te neki anorganski spojevi) i njihove najveće dozvoljene koncentracije u pojedinim klasama površinskih voda.

Koncept zaštite voda temelji se na Zakonu o vodama i Okvirnoj direktivi o vodama Evropske unije, te legislativi evropskih zemalja iz oblasti politike voda.

Sve zemlje iz okruženja donijele su provedbene propise sličnog sadržaja, a donošenjem spomenute uredbe u FBiH se uklanja postojeća pravna praznina u dijelu upravnog područja upravljanja vodama koji se odnosi na zaštitu voda, osigurava konzistentnost koncepta ove zaštite kao dijela integralnog upravljanja vodama, te uspostavlja osnovu za primjenu novog Zakona o vodama.

Opasnim tvarima su u Uredbi označeni organohalogeni, organofosforni i organokalajni spojevi i tvari koje u vodi mogu formirati takve spojeve, te živa i živini spojevi, olovo i olovni spojevi, arsen i arsenovi spojevi, kadmij i kadmijevi spojevi, kao i cijanidi.

U grupu opasnih tvari spadaju i tvari i preparati za koje je dokazano da imaju kancerogena ili mutagena svojstva ili svostva koja mogu utjecati na reprodukciju, nerazgradiva mineralna ulja i ugljikovodici naftnog porijekla, biocidi i proizvodi za zaštitu biljaka, kao i radioaktivne tvari, uključujući i radioaktivni otpad.

Kako se u Uredbi navodi, opasne tvari su uzročnici koji fizičkim, hemijskim biološkim sastavom, količinom i drugim svojstvima mogu dovesti u opasnost živote i zdravlje ljudi i opstanak životinjskog, odnosno biljnog svijeta i stanje okoliša.

Štetne tvari mogu prouzročiti promjene hemijskih, fizičkih i bioloških svojstava vode usljed čega se reducira ili onemogućava njeno svrsihodno korištenje.