{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uredba Vlade FBiH o opasnim i štetnim materijama u vodama

F
2.6.2007. u 12:43
0
0
Uredba Vlade FBiH o opasnim i štetnim materijama u vodama
0
Uredba Vlade FBiH o opasnim i štetnim materijama u vodama
Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici donijela Uredbu o opasnim i štetnim materijama u vodama s ciljem osiguranja zaštite voda u Federaciji BiH i poduzimanja odgovarajućih mjera za smanjenje emisije zagađenja.
Uredbom, utvrđenom na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, propisuje se koje su to opasne i štetne tvari (metali, metaloidi i njihovi spojevi, te neki anorganski spojevi) i njihove najveće dozvoljene koncentracije u pojedinim klasama površinskih voda.

Koncept zaštite voda temelji se na Zakonu o vodama i Okvirnoj direktivi o vodama Evropske unije, te legislativi evropskih zemalja iz oblasti politike voda.

Sve zemlje iz okruženja donijele su provedbene propise sličnog sadržaja, a donošenjem spomenute uredbe u FBiH se uklanja postojeća pravna praznina u dijelu upravnog područja upravljanja vodama koji se odnosi na zaštitu voda, osigurava konzistentnost koncepta ove zaštite kao dijela integralnog upravljanja vodama, te uspostavlja osnovu za primjenu novog Zakona o vodama.

Opasnim tvarima su u Uredbi označeni organohalogeni, organofosforni i organokalajni spojevi i tvari koje u vodi mogu formirati takve spojeve, te živa i živini spojevi, olovo i olovni spojevi, arsen i arsenovi spojevi, kadmij i kadmijevi spojevi, kao i cijanidi.

U grupu opasnih tvari spadaju i tvari i preparati za koje je dokazano da imaju kancerogena ili mutagena svojstva ili svostva koja mogu utjecati na reprodukciju, nerazgradiva mineralna ulja i ugljikovodici naftnog porijekla, biocidi i proizvodi za zaštitu biljaka, kao i radioaktivne tvari, uključujući i radioaktivni otpad.

Kako se u Uredbi navodi, opasne tvari su uzročnici koji fizičkim, hemijskim biološkim sastavom, količinom i drugim svojstvima mogu dovesti u opasnost živote i zdravlje ljudi i opstanak životinjskog, odnosno biljnog svijeta i stanje okoliša.

Štetne tvari mogu prouzročiti promjene hemijskih, fizičkih i bioloških svojstava vode usljed čega se reducira ili onemogućava njeno svrsihodno korištenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: