{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ured za reviziju upozorava: Postojeći način finansiranja Budžeta FBiH nije održiv

Klix.ba
16.6.2017. u 16:06
6
33
Ured za reviziju upozorava: Postojeći način finansiranja Budžeta FBiH nije održiv
6
Ured za reviziju upozorava: Postojeći način finansiranja Budžeta FBiH nije održiv
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine proveo je reviziju učinka o temi "Planiranje Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine". Cilj revizije bio je ispitati da li su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija osigurali efikasno i efektivno planiranje Budžeta FBiH, u cilju smanjenja budžetske potrošnje i smanjenja zaduživanja FBiH.
"Ispitivanje je fokusirano na vremenski period od 2013. do 2015. godine. Odgovorno planiranje i upravljanje Budžetom FBiH pretpostavka je za stvaranje opće finansijske stabilnosti i dovođenje javne potrošnje u realne okvire. Porezni obveznici, građani i cjelokupna zajednica u FBiH očekuju da se korištenje javnog novca planira sa dužnom pažnjom i za osiguranje ekonomskog razvoja", navode iz Ureda za reviziju FBiH.

U posmatranim godinama revizije, plan prihoda Budžeta FBiH imao je negativan trend, dok je plan rashoda i izdataka kontinuirano rastao. Prilikom planiranja prihoda i primitaka, Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija nisu planirali mogućnost unapređenja naplate budžetskih prihoda, nego su kontinuirano planirali povećanje primitaka od zaduživanja.

Tako je učešće planiranih primitaka od zaduživanja poraslo sa 19 posto ukupnog Budžeta FBiH za 2013. godinu (2.214 miliona KM), na 29 posto Budžeta FBiH za 2015. godinu (2.234 miliona KM). Također, Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija nisu ispoštovali svoje postavljene prioritetne ciljeve u pogledu restriktivne budžetske potrošnje nego su, u posmatranim godinama, planirali povećanje budžetskih rashoda i izdataka.

"Planirani izdaci za dugove i kamate porasli su sa 36 posto Budžeta FBiH za 2013. godinu, na 41 posto u 2015. godini. Kako bi se mogle redovno servisirati obaveze po osnovu otplate ranije uzetih kredita, Budžetom FBiH za 2015. godinu planirano je novo zaduženje FBiH u iznosu od 684 miliona KM. Ured za reviziju cijeni da postojeći način finansiranja Budžeta FBiH nije održiv, jer se kontinuirano planira povećanje zaduživanja, uz neizvjesnu mogućnost otplate dugova", piše u saopćenju.

Mišljenje Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovina je da postojeća politika restriktivne budžetske potrošnje nije dala dovoljno rezultata, kako bi se budžetski rashodi doveli na nivo realno prihvatljivih, a uzimajući u obzir prihode Budžeta FBiH i planirane izdatke za otplatu dugova.

"Ovakav način planiranja Budžeta FBiH rezultirao je povećanjem zaduživanja FBiH, da bi se nadomjestili nedostajući prihodi, pokrili rastući budžetski rashodi i izdaci i tako osigurala budžetska ravnoteža. Slijedom navedenog, revizija je zaključila da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija nisu osigurali efikasno i efektivno planiranje Budžeta FBiH", navode iz Ureda za reviziju FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: