Sprečavanje zloupotreba
12

Ured za borbu protiv korupcije u KS nadgleda javne nabavke i u vanrednoj situaciji

A. B.
Na sastanku premijera Kantona Sarajevo Marija Nenadića i šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduana Kafedžića razmatrana je aktuelna situacija u ovoj oblasti i rečeno je da će se nastaviti na suzbijanju zloupotreba i u vanrednim situacijama.

Erduan Kafedžić je naveo da će se poduzeti posebne mjere u nadgledanju javnih nabavki u Kantonu Sarajevo jer postoji visok rizik od njihove zloupotrebe s obzirom na to da su neki od procesa znatno ubrzani.

"Također, Ured redovno radi na svim svojim aktivnostima. Ovim putem apelujemo na sve predstavnike institucija Kantona Sarajevo da pažljivo planiraju sve svoje procese uzevši u obzir rizike koje nosi vanredna situacija. Ured i dalje provodi sve radnje koje se odnose na prijavu imovine dužnosnika Kantona Sarajevo, tako da su to neke od ključnih tačaka o kojima smo danas razgovarali", rekao je Kafedžić.

Pored navedenih, jedna od tema sastanka bila je i ukidanje moratorija na zapošljavanje. Naglašeno je da će Ured voditi aktivnosti supervizije, pri čemu će se posebno voditi računa o poštivanju svih propisa i procesa koji se odnose na zapošljavanje.