Poništen konkurs
0

Ured za borbu protiv korupcije: Supervizor je u Toplanama na vrijeme prijavio nepravilnosti

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo oglasio se u povodu pisanja portala Klix.ba navodeći kako je supervizor angažovan na konkursu u Toplanama na vrijeme učio i prijavio nepravilnosti.

Nakon objavljenog teksta pod naslovom "Zbog neregularnosti i sukoba interesa poništen Zornićev konkurs za prijem uposlenika u Toplanama" demantijem se oglasio Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo:

"U skladu sa članom13. Uredbe o postupku prijema u radni odnos u zavodima, agencijama, direkcijama i upravnim organizacijama, pravnim osobama s javnim ovlastima na teritoriji kantona, grada ili općine, u javnim ustanovama i javnim preduzećima čiji su osnivači kanton, grad ili općina te u privrednim društvima u kojima kanton, grad ili općina učestvuju sa više od 50 posto ukupnog kapitala (Uredba), ured je nadležan, po zahtjevu poslodavca, imenovati supervizora i zamjenika supervizora za nadzor nad provođenjem javnog oglasa.

Prvi poništeni postupak u KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo

Postupajući u skladu sa članom 13. uredbe, KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo obratilo se uredu 10. juna 2019. godine Zahtjevom za imenovanje supervizora i zamjenika supervizora broj: 03-02-01-2637/19. Ured je, postupajući po ovom zahtjevu, imenovao supervizora i zamjenika supervizora te dopisom broj: 20-34-23531/19 od 13. juna 2019. godine obavijestio KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo o imenovanju.

Dana 8. jula 2019. godine imenovani supervizor informisao je ured o nepravilnostima koje je uočio u postupku. Tom prilikom nam je saopćio da je pisanim putem obavijestio poslodavca (KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo) o uočenim nepravilnostima, s detaljnim opisom povrede te da prema njegovom mišljenju uočena nepravilnost predstavlja osnov za poništenje postupka (prilog broj 1 ovog teksta).

Postupajući po uočenoj nepravilnosti supervizora, v. d. direktora KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo donio je 16. jula 2019. godine odluku o poništenju javnog oglasa broj: 03-03-01-880/19 (prilog broj. 2 ovog teksta). Iz ovoga je jasno da vaši navodi koji se tiču angažmana supervizora i djelovanja ureda u konkretnom slučaju nemaju uporište u činjenicama i duboko se kose s istinom.

Drugi postupak u KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo

Kada je riječ o drugom postupku prijema u radni odnos u KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo, a na koji se vaš članak primarno odnosi, KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo obratilo se uredu Zahtjevom za imenovanje supervizora broj: 03-02-01-4264/19 od 27. septembra 2019. godine. Ured je imenovao supervizora i zamjenika supervizora po ovom zahtjevu te obavijestio preduzeće aktom broj: 20-34-35365/19 od 30. septembra 2019. godine. Komisija je počela raditi 21. oktobra 2019. godine. Nakon što je ustanovio nepravilnost, u skladu sa članom 13. stav (12) tačka a) uredbe, supervizor je usmeno obavijestio članove komisije i zatražio da se nepravilnost otkloni. Nepravilnost se odnosi na sukob interesa predsjednika Komisije za provođenje javnog oglasa (povreda člana 10. uredbe – izuzeće članova komisije - sukob interesa). O svemu navedenom supervizor je obavijestio ured u svom Izvještaju broj: 20-34-35365-3/19, dostavljenom dana 24. oktobra 2019. godine (prilog broj. 3 ovog teksta). Ovo samo po sebi dokazuje da vaši navodi u članku nisu tačni.

Ovom prilikom važno je istaći da uvođenjem supervizora, kao preventivnog i korektivnog faktora, postupci zapošljavanja u javnom sektoru Kantona Sarajevo dobijaju potpuno novu dimenziju. Njihova transparentnosti se značajno povećava i otvara mogućnost djelovanja na iste.

Upravo angažman supervizora u postupcima prijema u radni odnos u KJKP Toplane d.o.o. Sarajevo eklatantan je primjer opravdanosti i svrsishodnosti ovog instituta. Ovakav način djelovanja supervizora pokazuje visoke moralne i profesionalne kvalitete kojima se isti vodi u svom djelovanju i trebao bi biti primjer kojim se rukovode, ne samo supervizori, već svi dužnosnici koji obavljaju javne funkcije, a i novinari u svom radu.

Djelovanjem supervizora u ovim postupcima onemogućeno je neopravdano favoriziranje kandidata zbog rodbinskih veza (nepotizam), a koje je jedan od oblika socijalne nepravde koja izjeda naše društvo i uzrokuje odlazak najboljeg kadra iz naše zemlje.