Stiglo objašnjenje
0

Ured za borbu protiv korupcije: Nema sukoba interesa u dodjeli sredstava firmi Fortinog oca

S. Š.
Edin Forto, premijer Vlade KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Edin Forto, premijer Vlade KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje Kantona Sarajevo objavilo je detaljnu analizu prijava navodnih nepravilnosti u postupku finansiranja i dodjele poticajnih sredstava firmi Energogas d.o.o. koja je u vlasništvu oca premijera KS Edina Forte.
Ured je 7. jula od Forte zaprimio zahtjev za ispitivanje navoda iz medija u vezi sa postojanjem sukoba interesa radi dodjele sredstava Energogasu.

U cilju poduzimanja aktivnosti iz nadležnosti i djelokruga rada Ureda, Ministarstvo privrede KS dostavilo je Uredu svu potrebnu dokumentaciju.

Na osnovu dostavljene dokumentacije koja je bila predmet analize Ureda, konstatovano je da je Energogas ispunio uslove u Uredbi i Javnom pozivu od 11. decembra 2020. godine za dodjelu sredstava u cilju saniranja posljedica koronavirusa firmama koje tokom pandemije nisu otpuštale radnike.

Dalje, navodi se da je Ured utvrdio da je Energogas dostavio blagovremenu prijavu na Javni poziv koja je potom označena kao prijava koja ima pravo učešća na predmetom javnom pozivu, odnosno da ispunjava uslove.

Konstatovano je da je firma Energogas u vlasništvu Izeta, oca Edina Forte, ispunjavala sve potrebne uslove za dodjelu poticaja s ciljem saniranja posljedica nastalih zbog pandemije koronavirusa

Također, utvrđeno je da predmetni proces bio sistemski uređen, na način da je na osnovu unosa osnovnih podataka o poslovnom subjektu (identifikacijski broj, naziv poslovnog subjekta) sistem sam prikazivao podatke iz baze podataka koje vodi Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, a koji su bili ključni kriterij za ostvarivanje prava na finansiranje cijele ili dijela mjesečnih neto plaća poslovnim subjektima.

"Ured konstatuje da se u konkretnom slučaju ne može utvrditi da li je premijer Kantona Sarajevo bio u sukobu interesa prilikom donošenja i potpisivanja odluka o odobravanju i uplati sredstava za finansiranje cijele ili dijela minimalne mjesečne neto plaće u 2020. i 2021. godini Energogasu d.o.o., a koji je u vlasništvu Izeta Forte", navodi se u saopćenju Ureda.

Kao obrazloženje navode to da sukob interesa postoji u situacijama u kojima izabrani dužnosnici, nosioci izvršnih funkcija i savjetnici imaju privatni interes koji utiče ili može uticati na zakonitost, otvorenost, objektivnost i nepristrasnost u vršenju javne funkcije, a to ovdje nije bilo slučaj.