A budžet u deficitu
2

Ured premijera HNK na kupovinu službenih vozila potrošio "samo" 117 hiljada KM

R. D.
Nevenko Herceg predsjednik Vlade HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Nevenko Herceg predsjednik Vlade HNK (Foto: R. D./Klix.ba)
Za neke stvari uvijek ima novca. Tako su za potrebe ureda predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u ovoj godini kupljena vozila u vrijednosti 117.640 KM.

Istražujući navode čitatelja portala Klix.ba koji su nam pisali kako je ured predsjednika Vlade HNK Nevenka Hercega u ovoj godini za kupovinu motornih vozila potrošio skoro 250 hiljada KM, obratili smo se uredu i od njih dobili negativan odgovor.

Ipak, dalje navode da je tačno kako je ured predsjednika Vlade, u skladu s odlukama, jedno vozilo Audi A6 darovao za potrebe Kantonalnog suda u Mostaru, a drugo vozilo, isto Audi A6, prodao postupkom javnog nadmetanja.

"Za potrebe ureda predsjednika Vlade, u skladu s odlukom, kupljena su vozila Passat i Golf, ukupne vrijednosti 117.640 KM - iz čega je vidljivo da su predsjednik Vlade i njegov ured vodili računa o racionalnom trošenju budžetskih sredstava i kupovini vozila niže luksuzne klase u odnosu na ona nabavljana u ranijem periodu", stoji u odgovoru koji smo dobili iz ureda Nevenka Hercega.

Zanimljivo je kako je po dokumentaciji koju posjeduje naš portal, ured premijera HNK, na samom kraju 2018. godine od istog dobavljača kupio i luksuzni VW Touareg po cijeni od 120 hiljada KM. Automobil je isporučen 28. decembra 2018. godine, a plaćen 12. januara ove godine.

Sve ovo ipak čudi kad se zna da je budžet za prošlu godinu bio u deficitu, a da su finansijski zahtjevi budžetskih korisnika u ovoj godini još veći, da štrajkaju ljekari i ostali zdravstveni radnici, bune se prosvjetari, prijete policajci...