BiH
0

Ured Kantona Sarajevo u Briselu približava EU Sarajevu

FENA
Ured Kantona Sarajevo u Briselu nastoji približiti Kanton Sarajevu Briselu, ali i približiti Evropsku uniju ovom kantonu, izjavio je u razgovoru za Fenu šef Ureda Kantona Sarajevo u Briselu Dino Elezović.

Ured Kantona Sarajevo u Briselu funkcionira već više od godinu dana i prvi je regionalni ured iz BiH u Briselu. Delegacija Skupštine Kantona Sarajevo je prilikom nedavne posjete pozitivno ocijenila njegov rad. Ured je direktno odgovoran Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo.

Elezović kaže da u Briselu ima 360 regionalnih ureda. Prema dosadašnjim iskustvima, novim predstavništvima se daje dvije do tri godine da bi ured potpuno zaživio u Briselu, ali i da bi ga njegova matična regija shvatila kao svoje tijelo u Briselu.

"Ured Kantona Sarajevo u Briselu ima dvije osnovne aktivnosti - približiti Kanton Sarajevo Briselu, te približiti Brisel i Evropsku uniju Kantonu Sarajevo. To znači turističku pormociju grada, Kantona, ali i BiH, zatim privrednu promociju, učešće na manifestacijama, organizacija prijema i drugo", naveo je Elezović.

Za njega je još važnija stvar približiti Brisel Kantonu Sarajevo. To znači tražiti partnere, aplicirati za projekte, što je u ovom trenutku mali minus s naše strane.

"Mi imamo evropske fondove, odnosno pristup prema dva od pet predpristupnih fondova, ali je pitanje kako ih implementirati. Mi smo uključeni, na primjer, u Erasmus program EU, ali je samo jedan student iz BiH iskoristio taj program", kazao je Elezović.

On je zato upozorio na nedovoljnu informiranost na nivou kantona, grada ili običnog građanina.

"Naš je cilj pragmatičan i dosta operativan. Educirati kadar Kantona Sarajevo, educirati lokalni nivo, te educirati građane i studente kako bi znali iskoristiti što više tu ponudu", rekao je.

Elezović je naveo da je Kanton Sarajevo već u realizaciji više takvih projekata. Programe iz oblasti zaštite okoliša finansiraju se iz pretpristupnih fondova EU i partnera na regionalnom nivou u iznosu između 300.000 i 400.000 eura.

Drugi segment je edukacija kadrova, pri čemu eksperti iz Evropske unije dolaze besplatno u Sarajevo i drže našim kadrovima seminare o tome kako aplicirati za projekte. Zatim, sa italijanskom regijom Venetto je postignut sporazum o razmjeni studenata i učenika srednjih škola, pri čemu će u Sarajevu za njih biti organizirani seminari o evropskim integracijama.