BiH
0

Ured disciplinskog tužitelja riješio 1.620 pritužbi na rad pravosudnih djelatnika

FENA
Ured disciplinskog tužitelja (UDT) koji djeluje u sklopu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) riješio je u 2007. godini 1.620 pritužbi koje su se odnosile na rad nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Od ukupnog broja riješenih pritužbi 1.547 ocijenjeno je neutemeljenim, a u 73 preostala slučaja utvrđeno je da postoji dovoljno dokaza za podnošenje disciplinskih tužbi.

Istaknuto je to danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su pokazatelje o radu UDT-a u 2007. godini prezentirali glavni disciplinski tužitelj Anđelko Marijanović i njegov zamjenik Mersudin Pružan.

Istaknuli su da je UDT u 2007. zaprimio 1.429 pritužbi od čega se 956 odnosilo na rad sudija, a 232 na rad tužitelja.

Istovremeno, UDT je pokrenuo 48 istraga po službenoj dužnosti.

Nakon provedenog postupka izrečeno je 25 mjera - tri pismene opomene, devet javnih opomena, devet mjera koje su rezultirale smanjenjem plaća te razrješenje dužnosti, a evidentirane su i tri ostavke koje su podnijeli sudija, predsjednik suda i tužitelj.

Prema riječima čelnika UDT-a, disciplinski sistem u 2007. u usporedbi s 2006. godinom karakteriziraju smanjenje broja zaprimljenih pritužbi za 16,9 posto, povećan broj riješenih pritužbi za 43,2 posto, te smanjenje ukupnog broja otvorenih pritužbi za 12,1 posto.

Sve je propraćeno povećanjem broja utemeljenih pritužbi što, kako je ocijenjeno, svjedoči o jačanju svijesti građana o nadležnostima i ulozi UDT-a i VSTV-a BiH.

Ključni izazovi u 2008. su obrada velikog priliva pritužbi, jačanje poštivanja etičkih i profesionalnih standarda pravosudnih djelatnika, te upošljavanje kvalitetnih kadrova i unapređenje neovisnosti, smatraju u UDT-u.

U nadležnosti UDT-a je prijem i provjera navoda pritužbi protiv sudija i tužitelja ili postupanje na vlasitu inicijativu (ex officio), te donošenje odluka o odbacivanju neutemeljenih pritužbi, odnosno podnošenje disciplinskih tužbi u slučajevima u kojima postoji dovoljno dokaza o eventualnom disciplinskom prekršaju u skladu s odredbama Zakona o VSTV-u BiH.