BiH
0

Ured disciplinskog tužioca: Pritužbe na rad Općinskog suda Sarajevo neosnovane

FENA
Ured disciplinskog tužioca je okončao aktivnosti na provjeri pritužbi Udruženja građana za zaštitu nosilaca stanarskog prava na nacionaliziranim i privatnim stanovima „Dom“ o postupanju Općinskog suda Sarajevo u postupku po zahtjevu za uknjižbu prava vlasništva na otkupljenim nacionaliziranim stanovima, saopćeno je iz Ureda disciplinskog tužioca.

U sveobuhvatnoj istrazi je utvrđeno da je Općinski sud u Sarajevu postupao na temelju relevantnih propisa u vezi sa zahtjevima za upis vlasništva nad otkupljenim nacionaliziranim stanovima te da ne postoje dokazi da je predsjednik ovog suda izdao usmenu ili pismenu naredbu da se obustavi postupanje po zahtjevima građana za upis vlasništva na otkupljenim nacionaliziranim stanovima.

Također je utvrđeno da su svi do sada obrađeni zahtjevi podnosilaca riješeni negativno (ukupno 102 do 3. aprila 2007. godine), pa samim tim nije utvrđeno ni da su neki zahtjevi riješeni pozitivno, kao što se tvrdi u pritužbi UG"Dom".

Istovremeno, nije utvrđeno da je dopis Ministarstva pravde Federacije BiH na bilo koji način utjecao na obustavu postupanja u ovim predmetima.

Ured disciplinskog tužioca je od UG „Dom“ zatražio dostavu dodatnih informacija kojima potvrđuju svoje navode, međutim, predstavnici UG „Dom“ nisu dostavili tražene informacije.

Na osnovu ovih činjenica, Ured disciplinskog tužioca je došao do zaključka da ne postoje osnovi za daljnje postupanje u pogledu eventualne disciplinske odgovornosti predsjednika Općinskog suda Sarajevo, stoji u saopćenju.