Potvrđeno za Klix.ba
8

Ured disciplinskog tužioca će razmatrati prijavu sudije Blagojevića protiv Tegeltije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine je zaprimio prijavu sudije Okružnog suda u Banjoj Luci Milana Blagojevića podnesenu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije.
Disciplinska prijava je podnesena, kako smo jučer pisali, nakon što je online magazin Žurnal objavio snimak koji kompromituje predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju, što je u javnosti postalo poznato kao afera "Potkivanje".

U Uredu disciplinskog tužioca su nam kazali da je disciplinska prijava Milana Blagojevića zaprimljena i da će biti razmotrena.

Sudija Blagojević je jučer za Klix.ba objasnio da je riječ o dva disciplinska prekrašaja iz člana 56. Zakona o VSTV-u BiH - disciplinski prekršaji sudija.

"To što je uradio na snimku, radio je ne samo kao predsjednik VSTV-a, već i kao sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci. Ne treba zaboraviti da je on sudija tog suda. On je u kafani krčmio račune vršeći dvije funkcije", kazao je Blagojević.

Naš sagovornik je naglasio da Tegeltija nije imao nikakvo pravo da u kafani razgovara o temi koju je bh. javnost imala priliku gledati.

"U zakonu lijepo piše da je disciplinski prekršaj sudije ako se upusti u neprimjerene kontakte sa strankom. Ne kaže zakon sa strankom u svom predmetu. Onda bi to značilo da sudije na velika vrata mogu sjediti u kafani i utjecati na predmete njihovih kolega sudija", objasnio je Blagojević.