|

Urbanizacija Banje Luke: Na obali Vrbasa bit će izgrađeni novi objekti i zaštita od poplava

Urbanizacija Banje Luke: Na obali Vrbasa bit će izgrađeni novi objekti i zaštita od poplava
4
M. N.
26.10.2019. u 07:47
10
komentara
4

dijeljenja
Urbanizacija Banje Luke: Na obali Vrbasa bit će izgrađeni novi objekti i zaštita od poplava Vrbas
Izgled okolnog dijela rijeke Vrbas u Banjoj Luci bit će promijenjen zbog radova koji su planirani na tom području. Duž dijela obale bit će izgrađeni zaštitni objekti kako bi se spriječile poplave, ali planirana je izgradnja stambenih i poslovnih objekata.
Kako se navodi u Prijedlogu odluke za izmjenu Regulacionog plana koja će se pred zastupnicima Skupštine Grada Banja Luka naći na sjednici 5. novembra, razlog za izmjenu dijela ovog plana je potreba za izmjenom i usaglašavanjem planskih rješenja s idejnim rješenjem i glavnim projektom uređenja vodnog režima i korita rijeke Vrbas kroz urbano područje Banje Luke, a u svrhu planskog smanjena rizika od poplava te stvaranjem osnova za skladan i usaglašen urbanistički razvoj grada uz obalu Vrbasa.

"Uređenjem obala urbano područje treba kvalitetnije da se poveže s rijekom Vrbas, a što treba omogućiti izgradnju svih arhitektonskih, rekreativnih i ostalih pratećih sadržaja na potezu vodnog toka Vrbasa kroz Banju Luku", piše u prijedlogu.

Planirana je rekonstrukcija postojećeg stanja zbog poplavnog rizika koji je potvrđen izradom Mape opasnosti i rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas (UNDP 2017. godina).

Izmjenama su obuhvaćene dvije zone ukupne površine 61,62 hektara obuhvaćenih regulacionim planovima "Rotas" i "Kumsale-blok A,B i C", prostor između željezničke pruge, rijeke Vrbas, kompleks preduzeća "Tas", "Derviši 2" i Novakovići-Vujanovići" sekcija A, B i C.

Na lokaciji "A" nisu planirane veće intervencije. Objekti koji se nalaze u zoni gdje se planira izgradnja objekata zaštite od poplava i stabilizacije obale predviđeni su za uklanjanje. U sjevernom dijelu Plana predviđeno je zadržavanje individualnog stanovanja, poljoprivrednih zona i planira se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Svi objekti imaju mogućnost rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje s maksimalnom spratnošću P+2, ukoliko prostorne mogućnosti dozvoljavaju. Zona poljoprivrednog zemljišta se zadržava za edukaciju i naučna istraživanja kao ogledne parcele Instituta za poljoprivredu. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda sastoji se od više objekata.

Na lokaciji "B" predviđeno je zadržavanje individualne stambene gradnje uz planiranje novih objekata u skladu s prostornim mogućnostima. Planirani su i novi poslovni objekti. Postojeći privredni kompleksi se zadržavaju. Novi individualni objekti stanovanja moći će imati maksimalno tri etaže (P+1+M), a svi postojeći objekti se mogu nadograditi ukoliko postoje prostorne mogućnosti za to.

Poslovni kompleksi "Vitaminke" i "Rotas" se zadržavaju u postojećem stanju. Dozvoljene su dogradnja, nadogradnja ili rekonstrukcija postojećih objekata. Određeni broj objekata u kompleksu "Rotas" će biti uklonjen zbog izgradnje objekata zaštite i uređenja Vrbasa.

Postupak izmjene dijela Regulacionog plana pokrenut je Odlukom o izradi izmjene dijela Regulacionog plana za uređenje obala Vrbasa usvojenog na sjednici Skupštine 26. juna 2018. godine.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...