Informišite se
0

Uputstvo kako pravilno glasati na općim izborima

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Bosni i Hercegovini u nedjelju, 3. oktobra, u sedam sati ujutro bit će otvorena biračka mjesta za 3.126.529 registrovanih birača. Na općim izborima glasat će se za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Nakon identifikacije birači će dobiti četiri glasačka listića, osim onih u Brčko Distriktu koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH. Oni će dobiti tri glasačka listića, s obzirom na to da tamo nema kantonalnog nivoa.

Kako bi se smanjio broj nevažećih glasačkih listića, predsjednica Centralne izborne komisije BiH, Irena Hadžiabdić, objasnila je proceduru glasanja.

Prvi glasački listić - Predsjedništvo BiH

Glasači u FBiH birat će hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na jednom listiću. Tu mogu označiti samo jedno ime. Dakle, ne mogu ujedno birati i hrvatskog i bošnjačkog člana.

U RS-u glasači će birati člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, te će na listi moći označiti ime samo jednog od njih.

Drugi glasački listić - Predstavnički dom PSBiH

Na drugom glasačkom listiću birači će se odlučiti za zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Važno je zapamtiti da se na ovom listiću može označiti križićem samo jedna stranka ili koalicija, odnosno jedna stranka i jedan ili više kandidata koji se nalaze unutar liste te stranke.

Treći glasački listić - Predstavnički dom Parlamenta FBiH/Narodna skupština RS

Treći glasački listić pravilno se popunjava na isti način kao i drugi, odnosno tako što će birači iz FBiH označiti samo jednu stranku/ koaliciju na listi ili pak jednog ili više kandidata koji se nalaze u toj stranci/koaliciji. Jednako pravilo važi i za birače iz RS-a, koji glasaju za zastupnike u Narodnoj skupštini tog entiteta.

Četvrti glasački listić - zastupnici u kantonalnim skupštinama te predsjednik i potpredsjednik RS

Ista procedura kao kod drugog i trećeg listića važi i za birače koji u FBiH biraju zastupnike u skupštinama kantona. Dakle, ne smije se označiti više različitih stranaka niti više kandidata iz različitih stranaka, odnosno treba se "kretati" unutar jedne stranke/koalicije, što također znači da ste, u slučaju kad ste dali glas jednom nezavisnom kandidatu, završili proces glasanja u tom dijelu.

U RS-u će se na četvrtom listiću glasati za predsjednika i potpredsjednika ovog entiteta iz svih stranaka. Listić je važeći ako sadrži označeno ime samo jednog od navedenih kandidata.

U planu aktivnosti koji je CIK naveo na svojoj web-stranici izbori.ba stoji da će predsjednica i članovi CIK-a posjetiti biračka mjesta, a prva konferencija za medije bit će upriličena u 16 sati u glavnom centru za brojanje u Zetri.

Preliminarni izborni rezultati za Predsjedništvo BiH bit će saopćeni u nedjelju već u 22:45 sati, a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u 1 sat iza ponoći.