Šteta skoro milion KM
9

Upućena još jedna inicijativa za obnovu Mejdana, aktiviran i humanitarni broj

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Još jedna inicijativa upućena je prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine vezano za dodjelu finansijskih sredstava koja će biti utrošena za obnovovu sportske dvorane Mejdan u Tuzli. Aktiviran je i humanitarni broj putem kojeg građani mogu donirati dvije konvertibilne marke.

Poruke podrške obnovi Mejdana u Tuzli u proteklim danima stigle su sa svih strana, nekoliko inicijativa za izdvajanje finansijskih sredstava već je upućeno i Vladi Federacije BiH, a aktiviran je i humanitarni broj 090291060 i svi građani pozivom mogu donirati dvije konvertibilne marke.

Pored humanitarnog broja iz tuzlanskog Mejdana su kazali da im se može pomoći i uplatom finansijskih sredstava na račun broj: 1321002022764967.

Za uplate iz inozemstva se može pomoći na račun broj: IBAN: BA391321010098470964 otvoren kod NLB banke Tuzla sa naznakom "Mejdan za buduće generacije".

Inicijativu za donošenje hitne odluke o izdvajanju novčanih sredstava za sanaciju štete nastale uslijed poplave Sportskog kulturnog i privrednog centra Mejdan u Tuzli danas su prema Federalnoj vladi uputili i Delegati Socijaldemokratske partije (SDP) u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Igor Stojanović i Slađan Ilić.

Kako se navodi u obrazloženju ove inicijative, nakon nedavnih katastrofalnih vremenskih neprilika koje su pogodile područje grada Tuzle, najveće štete je pretrpio objekat SKPC Mejdan, u koji su prodrle ogromne količine vode.

"Poplavljene su velika sportska dvorana, svlačionice, kuglana, poslovni prostori i drugi sportski i ekonomski prostori. Preliminarna (ne i konačna) procjena štete na ovom objektu je skoro milion KM. Pretpostavlja se da je šteta puno veća od preliminarne procjene. Sada je pomoć potrebna Mejdanu. Ogroman je značaj ove dvorane za sve sportiste Tuzle i Tuzlanskog kantona. Smatramo da je neophodno hitno obezbijediti potrebna sredstva kako bi Mejdan što prije bio u funkciji i primio sve generacije sportista, od najmlađih do naših reprezentativaca", navodi se u inicijativi.

Stojanović i Ilić dalje navode da je Mejdan jedan od simbola Tuzle i Bosne i Hercegovine. U ovom objektu svakodnevno boravi od 400 do 500 korisnika, što je godišnje više od 200.000 djelatnika iz sporta, kulture i nosilaca privrednih aktivnosti.

"Trideset i dvije sportske selekcije svih uzrasta svakodnevno koriste prostor Mejdana. Svima njima Mejdan predstavlja drugi dom, kao što je nekada bio dom Mirzi Delibašiću, Raziji Mujanović i cijeloj generaciji košarkašica Jedinstva Aide, prvakinja Evrope 1989. godine, zatim košarkaša i rukometaša Slobode te rukometašica Jedinstva. Dom je to svim odbojkašicama i odbojkašima, gimnastičarkama, borilačkim sportovima, muzičarima i privrednicima", kažu.

Tokom svog postojanja od 1984. godine, Mejdan je mnogima pomogao u odrastanju, razvoju, postizanju ciljeva, a SDP-ovi delegati posebno naglašavaju da je pomogao i državi Bosni i Hercegovini jer je bio najbolji mogući domaćin reprezentacijama naše zemlje.