Oporavak motorike
84

Upućena inicijativa za nabavku aparata za robotsku rehabilitaciju ektremiteta u Sarajevu

I. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Kantonalna zastupnica SBiH Fatima Gavrankapetanović Smailbegović uputila je inicijativu za nabavku lokomata, aparata koji je neophodan za oporavak izgubljene motorike.

Ona je uputila inicijativu ministru zdravstva Enisu Hasanoviću za nabavku lokomata za jendu od javnih zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Lokomat predstavlja robotsku rehabilitaciju gornjih i donjih ekstremiteta sa ciljem oporavka izgubljene motorike. Namijenjen je djeci sa poteškoćama u razvoju i odraslim pacijentima sa neurološkim i ortopedskim oštećenjima i oboljenjima. Trenutno u Federaciji BiH ne postoji nijedan lokomat te su doktori prinuđeni pacijente kojima je to neophodno za oporavak slati u Banju Luku koja ima dva lokomata ili u Beograd i Zagreb.

"Shodno tome ispred Kluba Stranke za BiH uložili smo amandman da bi se obezbijedila kupovina ovog aparata koji je neophodan za naše pacijente", rekla je.

Ona je također uputila dva zastupnička pitanja ministru zdravstva.

Prvo pitanje se odnosilo na lijek Metotreksat koji nije na esencijalnoj listi lijekova za pacijente oboljele od reumatoidnog artiritisa.

"Zašto je subkutani metotreksat dostupan samo pacijentima oboljelim od reumatoidnog artritisa koji su na biološkoj terapiji, a ostalima nije? Na ovaj način pravi se diskriminacija između pacijenata. Nadam se da će ovaj lijek za oboljele od reumatoidnog artritisa ubrzo se naći na esencijalnoj listi lijekova", kazala je.

Drugo pitanje je bilo upućeno ministru zdravstva i ministrici za rad i socijalnu politiku Endi Pavić Pečenković.

"Šta je do sada poduzeto na edukaciji formalnih i neformalnih njegovatelja osoba koje žive sa demencijom kako bi se porodicama pomoglo da dođu do njegovatelja koji mogu odgovoriti potrebama demencijom pogođenih osoba? Šta je urađeno o podizanju javne svijesti o ovom javnom zdravstvenom izazovu? Demencija je stanje koje ima posljedicu ne samo za oboljelu osobu, već i za njenu kompletnu okolinu budući da dementna osoba postaje sve više ovisna o tuđoj pomoći", kazala je na kraju.