Skupština TK
1.8k

Upućena inicijativa da tuzlanski aerodrom nosi ime po Aliji Izetbegoviću

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) Muamer Zukić i Midhat Čaušević iz Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici pokenuli su inicijativu da se Međunarodni aerodrom u Tuzli imenuje po prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

Prema inicijativi, tuzlanski aerodrom nosio bi naziv Međunarodni aerodrom Alija Izetbegović, a da li će inicijativu usvojiti skupštinska većina za sada nije poznato.

Inače, ovo je drugi put da se u BiH pokreće inicijativa da jedan od aerodroma u našoj zemlji nosi naziv po Aliji Izetbegoviću.

Naime, 2005. godine upućen je prijedlog da se aerodrom u Sarajevu preimenuje u Međunarodni aerodrom Alija Izetbegović, ali je tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, nakon konsultacija s članovima Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, suspenovao odluku o preimenovanju.

On je tada najavio i postupak kojim će se osigurati da svi međunarodni aerodromi u BiH mogu biti preimenovani samo nakon opsežnih konsultacija i odobrenja nadležnih institucija na državnom nivou.