Inspekcija kažnjava
12

Uprkos zabrani u Sarajevu se nargile i dalje konzumiraju u zatvorenom

A. B.
Konzumiranje nargile je dozvoljeno samo na otvorenom na području FBiH (Ilustracija: Shutterstock)
Konzumiranje nargile je dozvoljeno samo na otvorenom na području FBiH (Ilustracija: Shutterstock)
Federalni krizni štab je ponovo dozvolio konzumiranje nargile od 29. maja ove godine, ali samo u baštama ili na terasama kafića, a nikako u zatvorenom prostoru. Ista naredba važi i dalje, međutim, podaci Kantonalne inspekcije u Sarajevu govore da je ne poštuju svi ugostiteljski objekti.

Kako su za Klix.ba naveli iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP), na ovom području su inspektori od 25. septembra do danas proveli kontrolu nad 109 ugostiteljskih objekata kojima su radi utvrđenih nepravilnosti donesena 52 prekršajna naloga u novčanom iznosu od 101.000 KM, te 12 rješenja o zabrani rada, zbog kršenja odluke o radnom vremenu.

"Polovinu izrečenih kazni, odnosno 25 prekršajnih naloga inspektori su izdali ugostiteljskim objektima kod kojih je u momentu inspekcijske kontrole konstatovan prekršaj konzumiranja nargile unutar zatvorenog prostora, što je naredbama kriznih štabova strogo zabranjeno, uz obavezu subjekata da za svakog pojedinačnog konzumenta osiguraju jednokratni nastavak i jednokratno crijevo", kazala je Vildana Brdarić, glasnogovornica KUIP-a.

Apel građanima da budu odgovorni

Kemal Beganović, član Kriznog štaba KS, je apelovao na sve građane da shodno navedenim podacima budu odgovorni i da se suzdrže od okupljanja u zatvorenim prostorima, pogotovo usljed dolaska hladnog vremena.

"Konzumiranje nargile je opasno s tog aspekta okupljanja ljudi u zatvorenim prostorima, gdje oni u velikom broju ne mogu držati potrebnu distancu. Ta bliskost i sjedenje oko jednog stola je veća opasnost nego sama nargila, jer ne vidim koja je razlika između njenog konzumiranja vani ili unutra", kazao je Beganović.

U naredbi Federalnog kriznog štaba jasno je navedeno da se u ugostiteljskim objektima, i to samo na otvorenom (baštama i terasama), dozvoljava upotreba i konzumiranje nargila (šiša), uz obaveznu primjenu jednokratnog nastavka i jednokratnog crijeva, nakon što je konzumira svaki pojedinačni klijent.

Nredba Federalnog kriznog štaba ponovljena i u novembru ove godine zabranjuje konzumiranje nargile u kafiću
Nredba Federalnog kriznog štaba ponovljena i u novembru ove godine zabranjuje konzumiranje nargile u kafiću

Brdarić je dalje navela da se od početka pandemije u KS provode pojačani nadzori kantonalnih inspektora na terenu svakodnevno i u danima vikenda.

Shodno tome, kantonalni sanitarni inspektori su do danas izvršili 11.597 nadzora privrednih subjekata i obrtnika različitih djelatnosti, kao i fizičkih osoba koje imaju obavezu provoditi donesene naredbe i mjere.

"Radi utvrđenih nepravilosti do sada smo donijeli 962 rješenja s korektivnim mjerama i 378 prekršajnih naloga u iznosu od 652.745 KM. Osim svakodnevnog provođenja inspekcijskih nadzora na terenu, sanitarni inspektori svakodnevno i po hitnom postupku, odnosno danom prispjeća epidemioloških izvještaja, donose rješenja o zabrani kretanja za osobe koje su bile u direktnom kontaktu s oboljelima od COVID-19 ili s osobama za koje postoji sumnja da su zaražene koronavirusom", dodala je Brdarić.

Od početka pandemije izdata 5.453 rješenja o izolaciji

Brdarić je naglasila da su od početka pandemije u KS donesena ukupno 5.453 rješenja od kojih je za 4.868 vrijeme izolacije proteklo. Napomenula je da za potvrđene slučajeve Zavod za javno zdravstvo KS epidemiološke upitnike dostavlja Ministartvu zdravstva KS koje izdaje rješenja oboljelima od COVID-19, kao i najužim članovima njihovih porodica koji imaju istu adresu prebivališta.

"Bitno je istaći da se dnevni izvještaji o broju donesenih rješenja dostavljaju zavodima za javno zdravstvo Federacije i KS, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova KS, čiji službenici prate poštivanje samoizolacije. Do sada su na osnovu dostavljenih službenih zabilješki policije, zbog kršenja zabrane kretanja, sanitarni inspektori protiv 30 osoba u KS pokrenuli prekršajne postupke pred nadležnim sudom", zaključila je Brdarić.