BiH
0

Uprkos smanjenju magle, prva mjera pripravnosti ostaje na snazi

Sarajevo-x.com
Na osnovu mjerenja parametara zagađenja zraka vršenih od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u poslednja 24 sata u Kantonu Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša saopćilo je da je došlo do opadanja koncentracije štetnih supstanci i to čađi i sumpor dioksida.

Trend smanjenja vrijednosti se kreće između 20% i 30% u odnosu na rezultate izmjerene proteklog dana. Tome je najvećim dijelom doprinijela djelimična promjena vremenske situacije, koju karakteriše jačanje strujanja zraka i priliv hladnije vazdušne mase.

Međutim, još uvijek su prisutne veće vrijednosti čađi u nižim predjelima idući od Higijenskog zavoda prema Ilidži.

Zato, i dalje ostaje na snazi prva mjera, tj. Pripravnost za posebne situacije koje se proglašavaju na osnovu Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

To znači da se apeluje na rizične grupe stanovništva za smanjeno kretanje u jutarnjim i večernjim satima, kao i poziv vozačima na ograničeno korištenje automobila, upotrebu kvalitetnijeg goriva, a posebno veću odgovornost za tehničku ispravnost vozila.

Neovisno od poboljšanja situacije, u smislu preventivnog djelovanja, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša nastavlja intenzivnu inspekcijsku kontrolu nad različitim izvorima emisije štetnih supstanci u zrak, a razmatraju se i druge mjere u saradnji sa nadležnim ministarstvima, navodi se u saopćenju.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo je zatraženo da se putem saobraćajne policije intenzivira kontrola na terenu ispravnosti izduvnih sistema kod motornih vozila i poduzimaju zakonom propisane mjere.

Takođe, preporučeno je JKP "Gras" Sarajevo da pripremi Plan pojačanog korištenja prevoznih sredstava koja koriste električnu energiju za pogon.

Ovim putem Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša poziva uprave preduzeća koja raspolažu većim voznim potencijalima da iskažu maksimalnu odgovornost u smislu redovne kontrole ispravnosti motornih vozila i korištenje kvalitetnijeg goriva.

Pored toga, upozoravaju se vlasnici ložišnih instalacija koji nisu obavili zakonsku obavezu da su dužni obezbijediti mjerenja emisije iz ložišta i izvještaje pravovremeno dostaviti ovom ministarstvu. Inspekcija zaštite okoliša će kontrolisati ispunjenje i ovih obaveza.

I pored poboljšanja kvaliteta zraka, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo nastavlja sa pojačanim preventivnim aktivnostima, a o svim promjenama će blagovremeno obavještavati javnost.