{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uprkos nezdravom životu, Bosanci i Hercegovci se trude popraviti životne navike

29.9.2015. u 15:53
10
40
Uprkos nezdravom životu, Bosanci i Hercegovci se trude popraviti životne navike
10
Povodom Svjetskog dana srca Odbor za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH organizovao je u Sarajevu akciju mjerenja krvnog pritiska, šećera i masnoća u krvi, pulsa i saturacije kisikom.
Iz Akademije nauka i umjetnosti BiH ističu kako je ovo već postala tradicija i u mnogim drugim gradovima, te kako dobijeni rezultati pomažu u edukaciji građana naše zemlje o tome kako da sačuvaju zdravllje srca.

"Suzbijanjem rizikofaktora kao što su pušenje, gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost, možemo spriječiti nastajanje kardiovaskularnih bolesti", izjavila je dr. Senka Mesihović-Dinarević, predsjednica Odbora za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH.

Teška situacija u državi, te užurban tempo života uveliko utječu na zdravlje građana BiH, zaključak je ANUBiH.

"Godišnje imamo najmanje 1.000 slučajeva tzv. iznenadne smrti povezanih sa srčanim oboljenjima. Stopa smrtnosti usljed srčanih oboljenja u BiH iznosi 54 posto. Poređenja radi, u Austriji ova stopa iznosi 21 posto. Nezdrava ishrana, stres i pušenje smanjili su životni vijek prosječnog bh. građanina za najmanje 10 godina", rekao je kardiolog Šekib Sokolović.

Iako građani naše zemlje za sada vode nezdrav način života, pozitivne promjene u njihovom ponašanju ipak postoje.

"Kada u svakodnevnom životu hodate ulicom vidite da je zaista došlo do preokreta kada je riječ o zdravim životnim navikama. Sve više građana izlazi u šetnje i bavi se sportom. Građani postaju sve svjesniji problema kardiovaskularnih oboljenja", smatra Mesihović-Dinarević

Iz ANUBiH, dodali su kako se naša zemlja, u odnosu na ostatak svijeta, nalazi u "zlatnoj sredini" kada je riječ o oboljelim od kardiovaskularnih bolesti i prisutnosti njihovih uzročnika, te da za sada nismo u tzv. "kritičnoj zoni".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: