|

Uprkos enormnim primanjima: Parlamentarci novčano nagrađeni jednom prosječnom plaćom u BiH

Uprkos enormnim primanjima: Parlamentarci novčano nagrađeni jednom prosječnom plaćom u BiH
294
Piše: Er. M.
6.2.2017. u 17:28
242
komentara
294

dijeljenja
Uprkos enormnim primanjima: Parlamentarci novčano nagrađeni jednom prosječnom plaćom u BiH Komšić, Marković, Prodanović i Mehmedović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Četiri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH novčano su nagrađena zbog deset godina efektivnog rada u institucijama Bosne i Hercegovine, potvrdio je za Klix.ba predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za administrativne poslove Sead Kadić.
Riječ je o zastupnicima Željku Komšiću (DF), Lazaru Prodanoviću (SNSD), Milici Marković (SNSD) i Šemsudinu Mehmedoviću (SDA) koje će građani BiH počastiti sa naknadom u visini od jedne prosječne plaće u BiH.

Zastupnik i predsjedavajući Zajedničke komisije Parlamentarne skupštine BiH za administrativne poslove Sead Kadić ističe da je riječ o naknadi koja je parlamentarcima omogućena zakonski i da se u tom slučaju radi o prosječnoj plaći na nivou kompletne BiH, a ne o prosječnoj plaći isplaćenoj u institucijama BiH.

Tako će Komšić, Prodanović, Marković i Mehmedović pored enormnih visokih plaća biti nagrađeni sa 847 KM, što je prema podacima Agencije za statistiku BiH prosječna neto plaća u našoj zemlji.

Naknada za "efektivan rad u institucijama BiH" regulisana je Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji jasno precizira da zaposleni u institucijama imaju pravo na novčanu naknadu po osnovu jubilarnih nagrada za vrijeme provedeno na radu.

"Visina jubilarne nagrade utvrđuje se posebnim aktom Vijeća ministara, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, s tim da se kao kriterij za utvrđivanje visine naknade uzima prosječna plaća u BiH i dužina efektivnog radnog staža u institucijama BiH", piše u Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Inače, bh. parlamentarci jedni su od najplaćenijih zakonodavaca u cijeloj Evropi uprkos tome što ekonomsko-socijalni pokazatelji stavljaju BiH na posljednje mjesto razvijenosti evropskih zemalja.

Enormno visoka primanja političari su sami sebi omogućili zakonom tako da u prosjeku ona iznose blizu osam prosječnih plaća bh. radnika. Poređenja radi, plaće parlamentaraca u zemljama članicama Evropske unije iznose u prosjeku dvije ili tri prosječne plaće radnika u državi.

Prema podacima iz 2015. godine plaće bh. parlamentaraca uglavnom su veće od 5.400 KM. U to vrijeme zastupnici i delagati imali su i naknadu za topli obrok, prijevoz, odvojeni život, naknade za rad u izbornoj bazi i komisije te paušale koji su znali biti veći i od 700 KM.
Prijavi grešku


Komentari (242)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...