Vrhbosanska nadbiskupija
64

Upriličeno liturgijsko predstavljanje nadbiskupa Tome Vukšića: Siromaštvo je u nepoznavanju Boga

B. R.
Tomo Vukšić (Screenshot: BHT1)
Tomo Vukšić (Screenshot: BHT1)
U katedrali Srca Isusova u Sarajevu danas je upriličeno liturgijsko predstavljanje vrhbosanskog nadbiskupa i metropolite monsinjora Tome Vukšića. Prisutnima se obratio i umirovljeni nadbiskup Vinko Puljić.

Kardinal Puljić se prisjetio vremena kada je postao nadbiskup, vrijeme posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini.

"Ustoličen sam za vrhbosanskog nadbiskupa u vrijeme dolaska krhke demokratije. Brojne inicijative je zaustavio rat ostavljajući materijalnu i, nerijetko, duhovnu puštoš. Rat u Ukrajini me u mislima, kao i brojne druge, vratio na patnje i stradanja", istakao je.

Nezadovoljan je, kako je naveo, politikama i zahvalan je dobročiniteljima.

"Mir u kojem su politike nastavile težiti ostvarenju ratnih ciljeva, uz inertnost internacionalne politike, nije doveo do povratka ljudi. Imamo previše političara, a malo državnika. Zahvljajujem na podršci - duhovnoj moralnoj i materijalnoj. Zahvaljujem svim dobročiniteljima kada sam kucao na njihova srca i džepove kako bih mogao nešto napraviti", kazao je.

Vinko Puljić (Screenshot BHT1)
Vinko Puljić (Screenshot BHT1)

Podsjećamo, Puljić je odlukom bivšeg pape Ivana Pavla II izabran za vrhbosanskog nadbiskupa. Nakon 30 godina, umirovio ga je papa Franjo.

Naglasak obraćanja nadbiskupa Vukšića je bio na pitanjima etike i humanosti. Poručio da je veće siromaštvo u nepoznavanju Boga te da je Isusova misija, kako je rekao, vratiti vid moralnim slijepcima. Napomenuo je da u svijetu postoji mnogo potlačenih koji trpe različite oblike nasilja.

"Najviše što se može darovati jeste darovati sebe, to je sredstvo dobrote", zaključio je nadbiskup Vukšić.

Liturgijskom predstavljanju je prisustvovao veći broj vjernika, među kojima su i osobe iz političkog života.