{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Upriličena proslava zavjeta sestara Služavki Malog Isusa u katedrali Srca Isusova

15.8.2018. u 20:56
18
61
Upriličena proslava zavjeta sestara Služavki Malog Isusa u katedrali Srca Isusova
18
U sarajevskoj katedrali Srca Isusova večeras je upriličeno svečano Euharistijsko slavlje u prigodi proslave zavjeta sestara Služavki Malog Isusa sarajevske Provincije Bezgrešnog Začeća BDM.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Proslavu je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s petnaestak svećenika. Ovom su se slavlju pridružile brojne sestre Služavke Maloga Isusa, članovi porodica i prijatelji sestara svečarica, Prijatelji Maloga Isusa te drugi vjernici.

Nakon riječi pozdrav, dobrodošlice i poticaja na molitvu kardinala Puljića, uslijedio je obred ulaska u novicijat družbe sestara Služavki Malog Isusa. Ivka Martinović i Anela Oborović, predvođene prefektom s. M. Mandom Pršlja, stupile su pred vrhovnu poglavaricu Družbe sestru M. Mariju Banić i ušle u novicijat prve godine. Time su se pridružile obitelji sestara Služavki Malog Isusa i uzele imena: Ivka - s. Mihaela i Anela - s. Anela.

Nakon misnih čitanja uslijedilo prozivanje sestara koje su slavile prve i doživotne zavjete.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić protumačio je važnost svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije ističući da je Bog odlučio ostvariti obećanje iz raja zemaljskog te uspostaviti neprijateljstvo između Žene i Zloga kako bi otkupio čovjeka od grijeha.

"Tada je odlučio izabrati jednu ženu po kojoj će se roditi na ovaj svijet. Upravo je Mariju Nazarećanku odabrao i pripravio da mu bude dostojan stan i da može od nje uzeti tijelo i roditi se da tim tijelom trpi, za nas umre i da pobjedi u tom tijelu svojim uskrsnućem. Marija je bila upravo ona koja mu se slobodno stavlja na raspolaganje: Evo službenice Gospodnje", kazao je kardinal Puljić te podsjetio na riječi sv. Pavla da je Krist "prvina usnulih" i "nada u svima da će pobijediti i grijeh i smrt".

"Ako je iko dostojan prvi pobijediti, onda je to ona koja je bila bez grijeha, Njegova Majka. Zato je dostojno da ne istrune njezino tijelo u zemlji nego da bude dionica onog slavlja koje je Isus postigao svojom smrću i uskrsnućem. Danas slavimo taj divan događaj da je ona dušom i tijelom uznesena u nebo", rekao je kardinal Puljić.

Obraćajući se sestrama Služavkama Malog Isusa, kardinal Puljić je kazao da je primanje u zajednicu sestara i polaganje prvih i doživotnih zavjeta te proslava objetnice odnosno obnova zavjeta puno simbolike. Kazao je da svaka sestra uzima ime Marija i još jedno ime.

"Na taj način pokazuju da žele slijediti Marijin stav, opredjeljenje za Isusa, za kraljevstvo Božje. Na neki način to je njihov čin predanja koje nazivaju zavjetima. To je proročka poruka: ne živimo za ovu zemlju nego za vječnost. Ali, budimo iskreni, nije lako oteti se pritisku ovozemaljštine, tih želja zemaljskih bilo tjelesnih ili kakvih i duhovnih. Ti pritisci često zamagljuju pogled u vječnost. Zato i prvi zavjeti i doživotni zavjeti i obnova zavjeta jesu trajno prisvješćivanje opredjeljenja za Isusa Krista. Sluga Božji Josip Stadler, čiji zemni ostaci leže ovdje u katedrali, ustanovio je ove sestre da služe Malom Isusu, a to znači da služe onima s kojima se Isus izjednačio kada je rekao: 'Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!'", kazao je kardinal Puljić.

Potom je uslijedio obred redovničkog zavjetovanja. Prve zavjete položile su sestre novakinje s. M. Pia Pilić i s. M. Nikolina Džavić, a sestra juniorka s. M. Jelena Jovanović doživotne zavjete. S. M. Ana Prkić obnovila je privremene zavjete na godinu dana.

Pedeset godina redovničkoga života u Družbi sestara SMI proslavile su s. M. Genoveva Rajić, s. M. Pavka Dujmović i s. M. Andreja Bulut, koja nije mogla sudjelovati na ovom slavlju. Sestre jubilarke tom prigodom zahvalile su Bogu za 50 godina redovničkog služenja po zavjetima čistoće, siromaštva i poslušnosti.

Obred slavlja redovničkog zavjetovanja završio je prinosom darova novozavjetovanih sestara. Kardinal Puljić preuzeo je darove vode i vina, hostije, svijeću, kipić Djeteta Isusa i sliku sarajevske katedrale Srca Isusova.

Nakon popričesne molitve, u ime sestara jubilarki, s. M. Pavka Dujmović prigodnom molitvom je zahvalila Bogu za 50 godina redovničkog života u Družbi.

"Veliki je dar doživjeti zlatni jubilej", riječi su s. M. Pavke koja je izrazila zahvalu Bogu na današnjem milosnom danu, na radosno proslavljenom Euharistijskom slavlju, kao i svojim pokojnim roditeljima, braći , sestrama, rodbini, prijateljima, poglavaricama i odgojiteljicama.

Potom je svoju riječ uputila vrhovna glavarica Družbe s. Marija Banić koja je također prenijela izraze blizine provincijalne glavarice sestre Marie-Ane Kustura. Posebnu zahvalu u ime svih slavljenica i svih sestara uputila je kardinalu Puljiću, a zatim i svećenicima te sestrama. Poseban pozdrav uputila je rodbini slavljenica te kazala da roditelji slavljenica trebaju s pravom biti ponosni jer je njihove kćeri Bog izabrao da budu Kristove zaručnice. Posebnu čestitku uputila je sestrama svečaricama.

"Kakvu li neopisivu radost Bog priprema onima koji postignu svrhu svoje vjere: spasenje duša", kazala je vrhovna glavarica s. Marija te podsjetila da se danas raduju proslavi zlatnog jubileja, doživotnog zavjetavanja, obnovi zavjeta i prvih zavjeta te ulasku u novicijat.

Misno slavlje animirao je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“.

U Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu priređen je ručak za sve uzvanike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: