Parlament BiH
30

Upražnjeni mandat Fahrudina Radončića u Domu naroda dodijeljen Munibu Jusufoviću (SBB)

Er. M.
Munib Jusufović (desno) (Foto: D. S./Klix.ba)
Munib Jusufović (desno) (Foto: D. S./Klix.ba)
Mandat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, koji je ostao upražnjen nakon imenovanja Fahrudina Radončića (SBB) za ministra sigurnosti BiH, danas je dodijeljen delegatu Munibu Jusufoviću (SBB).

Delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrali su 15. februara 2019. godine Fahrudina Radončića za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Važeća pravila jasno definišu da nakon konstituisanja novih saziva vlasti (vlada i skupština) prosto nije moguće da se jedna osoba u isto vrijeme nalazi i na izvršnoj i na zakonodavnoj funkciji.

S obzirom na to da je Radončić izabran za novog ministra sigurnosti BiH predstavnici Centralne izborne komisije (CIK) BiH danas su dodijelili Radončićev mandat Munibu Jusufoviću.

Naime, naredni kandidat na listi SBB-a za državnu zakonodavnu vlast, a za koju su glasali federalni delegati, bio je dojučerašnji zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Munib Jusufović.

Uvjerenje o dodjeli mandata Jusufoviću je uručio predsjednik CIK-a Branko Perić nakon čega je Jusufović dao svečanu izjavu pred delegatima u Domu naroda PSBiH.

Jusufović je morao odstupiti s pozicije zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a na njegovo mjesto doći će savjetnik ministra rada i socijalne politike FBiH i bivši šef Izbornog štaba Saveza za bolju budućnost Adis Arapović.

Naime, Jusufović je u Zastupnički dom Parlamenta FBiH izabran s kompenzacijske liste i u tom slučaju mandat se dodjeljuje idućem kandidatu s kompenzacijske liste SBB-a, a to je Adis Arapović.