Istekao ugovor
7

Upravni odbor UNSA danas o radnom odnosu Gavrankapetanovića, podnesene i krivične prijave

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu održat će danas vanrednu sjednicu povodom rasprave o prestanku radnog odnosa prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću, izvijestio je njegov advokat Senad Pećanin.

Kako je naveo Pećanin, dekanesa Medicinskog fakulteta Semra Čavaljuga je donijela rješenje kojim prestaje Ugovor o radu redovnom profesoru Ismetu Gavrankapetanoviću, jer je "prestao njegov ugovor o radu na Kliničkom centru kao nastavnoj bazi Medicinskog fakulteta".

Pećanin smatra da nije naveden nijedan zakonski osnov za prestanak ugovora o radu.

On ističe da je to urađeno uprkos činjenici da je Stručna služba za pravne poslove Medicinskog fakulteta dala pravno mišljenje dekanesi da je dužna omogućiti redovnom profesoru radni odnos na fakultetu.

"Istovremeno, na Medicinskom fakultetu je radno angažirano akademsko osoblje koje nije zaposleno u KCUS-u kao nastavnoj bazi, nego upravo u Općoj bolnici i u domovima zdravlja Kantona Sarajevo. Na ovaj način je dr. Gavrankapetanović grubo diskriminiran i uskraćeno mu je pravo na rad bez ikakvog razloga i opravdanja", istkanuo je Pećanin.

Podsjeća da su članovi Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu na prethodnoj sjednici odbili Gavrankapetanovićev prigovor na navedeno rješenje dekanese Medicinskog fakulteta.

"Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je, znajući za sve navedene nepravilnosti i nezakonitosti u radu Univerziteta, jer je bio upoznat o stavovima pravnih službi i inspekcijskom nalazu, zloupotrijebio svoj položaj i nesavjesno postupio, iako je znao da je prestanak Ugovora o radu prof. Gavrankapetanovića nezakonit, a da su njegove zakonske obaveze i odgovornosti da osigura zakonitost u radu Univerziteta, u skladu sa svojim ovlastima", naveo je Pećanin.

Pećanin je potcrtao da je advokatski tim Ismeta Gavrankapetanovića Tužilaštvu Federacije BiH podnio krivičnu prijavu protiv Čavaljuge, članova UO UNSA koji su glasali suprotno prijedlogu rješenja Službe za pravne poslove povodom Gavrankapetanovićevog prigovora, Rifata Škrijelja, rektora UNSA, zatim Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Sarajevu te NN osoba koje su iskorištavanjem utjecajnog položaja u FBiH posredovale da prijavljeni učine "službenu radnju koju ne bi smjeli učiniti, odnosno da ne učine službenu radnju koju su morali učiniti".