Novi pokušaj
5

Upravni odbor UIOBiH danas ponovo o povećanju akciza na naftu

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH razmatrat će danas Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH te nacrte zakona o izmjenama i dopunama zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i o uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda.

Upravni odbor održat će danas u Banjoj Luci dvije sjednice, a na prvoj će biti razmatrane odluke o utvrđivanju privremenih koeficijenta za raspodjelu sredstava s Jedinstvenog računa za period juli-septembar te prijedlog privremenih poravnanja među entitetima.

Na dnevnom redu te sjednice je i informacija o stanju i aktivnostima UIO za prvo polugodište ove godine i budžetskom planu za 2018. godinu, kao i niz pravilnika iz oblasti rada UIO, saopćeno je iz Upravnog odbora UIO.

Dnevnim redom druge sjednice predviđeno je razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH te Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o sistemu indirektnog oporezivanja te uplatama na jedinstveni račun i raspodjelu prihoda.

Podsjećamo, ukoliko zakon dobije podršku Vijeća ministara BiH, to će biti peti put da Parlamentarna skupština BiH raspravlja o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na naftu i naftne derivate.

Četiri puta parlamentarci iz reda SDP-a, HDZ-a 1990, DF-a, A-SDA, SDS-a, BPS-a i Nezavisnog bloka nisu podržali povećanje akciza. Nedavno je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić najavio da ni SBB neće podržati usvajanje ovog prijedloga.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, za razliku od prethodna četiri puta, počeo je održavati sastanke s državnim parlamentarcima kako bi se i njihovi prijedlozi koji su prihvatljivi, ugradili u novi prijedlog.

Jedan od uslova za dobijanje druge tranše sredstava iz kredita MMF-a je usvajanje seta zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate. Međunarodna zajednica ne odustaje od ovog zahtjeva i izvjesno je da nema namjeru odustati.

Usvajanjem akciza uslovljena su i sredstva u vrijednosti od nekoliko stotina miliona eura, a koja je BiH dobila za četiri infrastrukturna projekta. Riječ je o sredstvima koja su prethodno bila uslovljena usvajanjem Ugovora o pristupanju transportnoj zajednici.