BiH
3

Upravni odbor UIO BiH traži detaljne analize u oblasti krajnje potrošnje

Piše: M. R.
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH razmatrao je danas izvještaj o krajnjoj potrošnji na osnovu koje se vrši raspodjela prihoda sa jedinstvenog računa i poravnanje između entiteta.

Članovi UO konstatovali su da već godinama postoje problemi prilikom poravnanja među entitetima, te da su nedostaci u iskazivanju krajnje potrošnje glavni razlog za to. Danas je dogovoreno da se na sljedećoj sjednici predlože konkretne mjere za prevazilaženje ovih problema.

Istaknuto je da je ovaj saziv UO uspio da riješi nagomilana poravnanja iz prethodnih godina i spriječi nove tužbe između entiteta, zbog čega je sugerisano da se postignu najbolja rješenja i dugoročno riješi pitanje krajnje potrošnje.

UO UIO nije razmatrao odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstevnog računa za period april - juni 2014. godine i ova tačka bit će na dnevnom redu naredne sjednice.

Danas je održana i tematska sjednica na kojoj su predstavnici Tehničke misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predstavili svoje viđenje na koji način poboljšati disciplinu poreskih obveznika i spriječiti izbjegavanje naplate poreza.

Naglašeno je da je neophodno poboljšati proces upravljanja rizikom i procedure povrata PDV-a, gdje znatno može pomoći razmjena informacija između poreskih uprava entiteta, Brčko distrikta i UIO o čemu je već potpisan memorandum.

Ministar finansija FBiH, Ante Krajina, izjavio je da očekuje sljedeću misiju MMF-a u petom mjesecu.

"Očekujemo sljedeću misiju MMF-a u maju kada ćemo razgovarati o najvećim mjerama koje trebamo dogovoriti i izvršiti. To trenutno nisu prethodne mjere", rekao je Krajina.

Predstavnici MMF-a obavijestili su članove UO UIO da je njihov izvještaj sa preporukama u završnoj fazi te će uskoro biti i dostavljen, pa je zaključeno da će nakon toga biti održana tematska sjednica na koju će biti pozvani i predstavnici poreskih uprava RS, FBiH i Brčko distrikta.